Седем са предложенията за почетен гражданин на Добрич

18:29, 31 авг 16 / Общество 25 176 Topnovini
1
Седем са номинациите за почетен гражданин на Добрич за 2016 г., постъпили в секретариата на Общински съвет до крайния срок 31 август. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Първото от тях е от инициативен комитет за Александър Александров – главен художествен ръководител и хореограф на ФТА „Добротица“ и танцова студия „Добрич“ при общински младежки център – гр. Добрич, създател на над 23 авторски танца, носител на най-високото отличие „Кристално огърлие“ за цялостен принос в танцовото изкуство и много други. Писма в подкрепа на това предложение са получени от Общински младежки център „Захари Стоянов, ПФА „Мизия“ гр. Търговище и от изпълнители и родители на негови възпитаници.

Областното ръководство на Национално движение русофили, Добруджанският земеделски институт и Община Добричка предлагат за почетен гражданин на Добрич да бъде номиниран проф. д-р Михаил Христов, започнал своята научна кариера през далечната 1983 г. проф. Михаил Христов се утвърждава като един от водещите селекционери и учени при слънчогледа както у нас, така и в световен мащаб, носител на многобройни престижни награди и отличия, активен общественик.

Третото предложение е на Съюза на учените в България – клон Добрич за доц. д-р Ташо Ташев за големите му заслуги за здравеопазването на града и областта и за активната му обществена дейност.

Номинация от граждани и бивши колеги получи и Желязко Михайлов, който през годините на дългия си трудов стаж е заемал ръководящи длъжности в различни важни за развитието на гр. Добрич области – директор на Промкомбинат „Строител“, директор на „Стройкомбинат“, където взема активно участие в строителството на К. К. „Албена“ и ВС „Русалка“, „ВиК“-Толбухин, директор на дирекция „Строителство и архитектура в ОНС Толбухин“, директор на Автокомбинат – Толбухин и др.

Улвия Бекирова (Уляна Русева) е следващата номинирана за почетен гражданин на Добрич от историка Борис Спасов. Работила изключително ревностно за осъзнаване и създаване на потребности и навици за съвременното битово устройване на населението от малцинствени етнически групи, тя е позната на голяма част от населението на града като изключително принципен, безкористен, честен, скромен и всеотдаен гражданин.

Инициативна група добруджанци предлага за почетен гражданин на град Добрич Коста Коларов – дългогодишен заслужен учител в град Добрич, написал (автор, съавтор, преводач) и издал 34 книги по математика – учебници сборници, методически книги и др., първият демократично избран Председател на Общински съвет – Добрич.

В Общински съвет град Добрич се получи и писмо с номинацията на Митко Митев, директор на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани