Членство в тайни общества ще декларират и кандидати за достъп до класифицирана информация

19:30, 31 авг 16 / Политика 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кандидатите за достъп до класифицирана информация ще декларират изрично дали членуват в тайни и неформални организации и общества, предаде "Правен свят".

Това гласуваха днес депутатите и приеха на второ четене промените в Закона за защита на класифицираната информация. Спор предизвика единствено промяната в един от текстовете от въпросника, който попълват кандидатите и засяга именно членството в организации. В момента въпросът е "Член на кои организации сте?", а с новата поправка, той се променя на "В какви организации членувате, включително тайни и/или неформални организации и общества?"

Таско Ерменков от БСП посочи, че с тези текстове се дават основания за "лов на вещици". Според него старата разпоредба е била по-добра и по-точна, защото е включвала задължението организациите да бъдат изброени.

Методи Андреев от ГЕРБ пък обвини колегата си в конфликт на интереси. Според него дали ще се "ловят вещиците" зависи от волята на държавата, "но те трябва да бъдат локализирани".

След приемане на законопроекта председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов благодари на експертите и членовете на оглавяваната от него комисия за свършената работа. По думите му, до приетите текстовете се стигнало след консенсус в комисията.

Спор за декларирането на членство в тайни общества имаше и преди два месеца, когато депутатите приеха окончателните промени и в Закона за съдебната власт.

От приетите днес промени в Закона за защита на класифицираната информация впечатление прави новото изискване всеки кандидат да минава проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС). Тази проверка ще бъде задължителна и за всички служители, които в момента имат достъп до класифицирана информация, като изключение се прави само за Държавната агенция "Разузнаване" и службата "Военна информация" на Министерството на отбраната, които няма да се проверяват. Ако за останалите бъде установена принадлежност, ще започне нова процедура за получаване на достъп. При липса на съгласие от проверяваното лице за такава проверка, действието на разрешението за достъп до класифицирана информация се прекратява.

Общата процедура за кандидатите за достъп до класифицирана информация също ще има специфични условия за проверка на принадлежност към бившата ДС. При установена принадлежност на кандидата, служителят по сигурността на информацията ще изпраща преписката в ДАНС, където ще бъде довършвано проучването с мотивирано становище дали кандидатът е надежден.

За случаи, в които принадлежност към бившата ДС бъде установена за кандидати, които са служители на ДАНС или "Военна информация", проучването ще бъде извършвано от Държавната комисия по сигурност на информация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама