Пристигна паметникът на Владислав Варненчик, дарен от полски скулптор

20:05, 31 авг 16 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Грижливо опакован и натоварен на ТИР в Полша, бронзовият паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик) успешно бе транспортиран до морската ни столица, където предстои съвсем скоро да бъде и монтиран, съобщиха от Българския културен институт във Варшава.

Гипсовият макет на паметника на полско-унгарския крал е прекарал близо 40 години в ателието на изтъкнатия полски скулптор проф. Мариан Конечни, който живее и твори в Краков. При гостуване по негова покана през есента на миналата година екипът на Българския културен институт с приятна изненада заварил в двора на ателието на твореца вече отлетия и от бронз крал Ягело. Именно тогава проф. Конечни споделил, че след изработването и на постамента на паметника, той смята да връчи официално на Българския културен институт във Варшава своя ценен подарък, за да бъде транспортиран до България.

Идеята за реализиране на проекта бе възкресена през март 2015 г. на творческа вечер, която Българският културен институт във Варшава посвети на прочутия полски скулптор. На нея с документални филми бяха показани десетките знакови творби на Мариан Конечни из цяла Полша и по света. Сред тях са и паметниците на Грюнвалдската битка в Краков, на Героите на Варшава 1939 - 1945, известен и като Варшавската Нике, на Ян Матейко и на още много исторически фигури и събития. Акцент на вечерта в културния ни институт обаче е съдбата на една от любимите „рожби” на големия скулптор – нестигналия тогава все още до реализация проект за паметник на Владислав Варненчик, който да бъде издигнат на неговото лобно място. Както е известно, Владислав Ягело - крал на Полша и Унгария, е предвождал 20-хилядна армия в поход срещу османците в защита на християнството и е загинал като герой на 10 ноември 1444 г. край Варна. Въпреки многобройни старания и от българска, и от полска страна през изминалите близо 4 десетилетия до изпълнението на проекта така и не се стигна - основно по финансови причини. С времето обаче и самият творец се отказа от първоначалната си идея паметникът на младия крал Владислав III Варненчик да е с впечатляващата височина от 11 метра и затова сега реши да го отлее в бронз в едни по-скромни, човешки размери, каквито са и актуалните тенденции в съвременната скулптура. 86-годишният скулптор е изработил бронзова отливка на макета и е дарил статуята на Българския културен институт във Варшава. Ръководството му пък е взело единственото възможно и логично решение – да предостави бронзовия паметник на младия крал на Община Варна.

Решението къде точно ще се издига дарената ни статуя на Владислав Варненчик е в правомощията на Общинския съвет във Варна. Според Министерството на културата бронзовият крал би могъл да заеме своето място на територията на Парк-музея “Владислав Варненчик”, където се разиграва известната битка през есента на далечната 1444 година. Разбира се, ако Общинският съвет прецени и реши, паметникът на смелия полско-унгарски крал Владислав III Ягело, жертвал се за свободата ни, може да бъде поставен още в близките седмици и на някое подходящо и оживено място в пешеходната зона в центъра на Варна, където той ще се впише много бързо и съвсем естествено в градската среда с човешките си размери и пропорции – по примера на паметника на националния герой на Италия Джузепе Гарибалди, намиращ се на едноименния площад в центъра на София.

На 10.11.1444 г. на мястото, където днес е разположен Парк-музеят “Владислав Варненчик”, се разиграва известната битка между 20-хилядната християнска съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с главнокомандващ трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II. В това последно сражение участват и българи, унгарци, поляци, чехи, словаци, власи, рутени (староруси), хървати, саксонци, литовци и кръстоносен рицарски отряд на римския папа Евгени IV. В тяхна памет, като израз на почит пред героизма и саможертвата им в името на свободата на Европа, е създаден Парк-музеят на бойната дружба “Владислав Варненчик”.

Владислав III Варненчик е роден е на 31.Х.1424 г. и е първото дете от брака на полския крал и Велик литовски княз Владислав ІІ Ягело и съпругата му София Холшанска. През 1434 г. Владислав става крал на Полша. През 1440 г. между Полша и Унгария се сключва уния, по силата на която Владислав получава и унгарската корона, но с условието да обедини силите на двете кралства за борба с османските завоеватели. Младият крал Владислав III Ягело Варненчик загива в битката край Варна на 10.11.1444 г. когато смело предприема удар с личната си гвардия от 500 рицари срещу 10-те хиляди еничари на султана. Кралят достига до последните еничарски редове и до султанския команден пункт, но там е обкръжен. В този момент кралският кон се спъва и кралят пада на земята. Владислав III Ягело е убит от еничар, което дезорганизира армията и тя отстъпва. Юначната гибел на младия крал и трагичният завършек на Варненската битка оказват влияние върху по-сетнешната съдба на балканските и европейски народи. Те намират отражение в епоса и фолклора на много народи.

Повече за походите и трагичната гибел на краля, едва двадесетгодишен посмъртно получил името Варненчик: http://www.varnenchikmuseum.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама