Доц. Вагалински инспектира археологическите разкопки на нос Чиракман

20:09, 31 авг 16 25 1034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински днес инспектира археологическите проучвания на нос Чиракман, край Каварна. Разкопките там бяха възстановени това лято след десетгодишно прекъсване.

„Добрата новина е, че разкопките на нос Чиракман са възобновени, благодарение на Община Каварна и Историческия музей, коментира пред Topnovini.bg доц. Вагалински. Сподели, че той самият има сантимент, тъй като студент дълго време е работил на археологически разкопки в района. Участвал е и в екипа, открит прабългарски некропол в района. „Тъжно е, че през последните десет години проучването на нос Чиракман беше занемарено, а той е прекрасен обект с огромен потенциал за туризъм”, подчерта директорът на НАИМ при БАН. Той допълни, че в проучванията са участвали млади е мотивирани хора от института, както и от Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

Доц. Вагалински е дошъл, за да види на място направеното от екипа. По думите му, за времето, с което са разполагали, са свършили доста работа. В значителна степен районът е почистен, което е било много важно след толкова дълго прекъсване. Екипът действа много методично, което е много важно, обясни директорът на НАИМ. Той увери, че и за следващата година  Националния археологически институт с музей при БАН ще подкрепи Общината и музея в Каварна.

Разкопките на нос Чирамкан за тази година днес приключиха, като продължиха около месец. „Важно е да има систематичност в работата, което създава усещането за стабилност”, допълни доц. Вагалински. Основните резултати са, че районът в голямата си степен е бил почистен. Освен това, е получена повече информация за датирането, за това какво се е случило н това място. Има данни за доста силен пожар през 14 век, който също трябва да се уточни. Открити са и два по-ранни строителни хоризонта. Има нужда от прецизиране и датировката на античната крепостна стена. Преди 1989 г. има направена консервация на базиликата и околните помещения.

При проучванията са открити монети, железни сечива, керамични съдове, които са много добре запазени.

Според доц. Вагалински, трябва да се засили вниманието върху района, който има огромен потенциал.

Раннохристиянската базилика на късноантичния град Бизоне се намира на около 2,5 км южно по права линия от центъра на град Каварна. Разположена на платото на нос Чиракман (на 120 м н.в.), където през древността, античността (и късната античност) и средновековието е съществувало селище, смятано за предшественик на днешния град.

Първият изследовател на историческото място се явява Константин Иречек, който свързва името Чиракман с куманската дума „чирак“ (светлина) и предполага, че горе на платото някога се е намирал фарът на пристанището. Първото научно проучване на носа прави родоначалникът на българската археология Карел Шкорпил в края на XIXв. Ученият провежда теренен археологически обход и заснема с голяма прецизност неизвестно до тогава фортификационно съоръжение, с което хвърля светлина върху неговата защита и водоснабдяването на обитавалото го население. Първите разкопки на крепостта се извършват през 1953 – 1955 г. от колектив на Варненския археологически музей с ръководител Милко Мирчев. Тогава всъщност е разкрита и частично проучена раннохристиянската базилика. Археологическото проучване е подновено след прекъсване от почти две десетилетия. От 1972 до 1981 г. ежегодно се извършват редовни разкопки от екип с ръководител Васил Василев. Следват няколко спорадични проучвания и поредно дълго прекъсване, до подновяването на проучването през 2002 г. Този път археологическият обект се проучва под ръководството на д-р Иван Сотиров, със заместник Йордан Гатев. Разкопките продължават пет години (2002-2006 г.), през които е извършена и частична реставрация и консервация на разкрити архитектурни структури.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама