Отстраниха от поста вътрешния министър на Турция Ефкан Ала

21:33, 31 авг 16 / Свят 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на вътрешните работи на Турция Ефкан Ала беше отстранен от поста си, съобщи БНР. Новината за изненадващата рокада в правителството съобщи Турският премиер Бинали Йълдъръм е съобщил новината за рокадата след разговора си с президента Реджеп Ердоган. 

„Ефкан Ала напуска поста министър на вътрешните работи - благодарим за досегашната му дейност  и пожелаваме успех на нови министри“, заяви Йълдъръм, без да обясни причината за отстраняването на Ала.

Новият вътрешен министър на Турция ще бъде досегашният социален министър Сюлейман Сойлу, а постът социален министър ще бъде зает от Мехмед Мюеззиноглу.

Отстраняването на Ефкан Ала, който беше два мандата министър на вътрешните работи, предизвика шок в Турция. Той се считаше за много близък до президента Ердоган, както и беше водеща фигура в операциите срещу ПКК на югоизток.

Като министър на вътрешните работи през месец май т.г.  Ефкан Ала подписа протокола между България иТурция за сътрудничество по мигрантската криза заедно с министър Румяна Бъчварова, припомня БНР.

По-рано през деня пък Ала даде пресконференция, на която огласи, че Турция разполага с "черен списък" на терористи от "Ислямска държава", включващ над 50 000 души. Няколко часа след това последва и изнанедаващото му отстраняване, което прилича на това на бившия премиер Ахмед Давутоглу през май.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама