Митрополит Антоний: Ще работим да повдигнем духовно тонуса на миряните в Стара Загора

16:04, 29 сеп 16 25 792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ще работим да повдигнем духовно тонуса на миряните в Старозагорската епахия. Ще служим, ще се срещаме със свещениците, с хората”, каза днес новоизбраният временно управляващ епархията митрополит Антоний.

Със свое решение от вчера Светият Синод освободи от заеманата длъжност Старозагорския митрополит Галактион, заради тежкото му здравословно състояние, което не му позволява да изпълнява задълженията си на епархийски митрополит.

За управляващ Старозагорската епархия е назначен Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който също е старозагорец. Той трябва да проведе избор за митрополит и да управлява епархията, докато новоизбраният встъпи в длъжност.

„Много е важно, когато се поставя едно начало да има яснота. Решението на Светия синод е продиктувано от загриженост за здравословното състояние на дядо Галактион. Целта е да продължи дейността в Старозагорската епархия в пълнота”, уточни митрополит Антоний. Той съобщи, че Галактион заминава на лечение в клиника в Москва и след като се върне оттам, ще живее в Старозагорската митрополия. За него ще се грижат, осигурени са средства затова. По думите му той е избран, защото е старозагорец и отдавна е в близък контакт с Галактион.

Според Устава на Българската православна църква на заседание на Епархийский съвет трябва да бъде представен списък от епископи, който могат да оглавят епархията и от тях да се избере бъдещият Старозагорски митрополит. Срокът затова е шест месеца. Антоний не може да участва в избора.

Митрополитът каза още, че днес се е срещнал с кмета Живко Тодоров, който обещал подкрепа за завършването на храма „Св. Игнатий Старозагорски”. В момента там се довършват  стенописите, иконите са готови, иконостасът също. Обсъждана е и идеята за храм в новия парк на Стара Загора.

Митрополит Антоний категорично отхвърли възможността Старозагорската епархия да бъде присъединена към Пловдивската, каквито слухове имаше.  

Утре вечер той ще служи в катедралния храм „Св. Димитър”, ще присъства и на тържествената сесия по повод Деня на Стара Загора-5-ти октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама