Холандия привика руския посланик заради доклада за малайзийския самолет

16:18, 30 сеп 16 / Свят 25 566 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външното министерство на Холандия извика днес руският посланик в Хага, за да му предяви протест по повод критиките на Москва срещу международния екип, разследващ свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г., предаде БТА.

По рано тази седмица оглавяваната от Холандия разследваща комисия огласи заключенията си, според които ракетата, с която е бил свален самолета през 2014 г., е била изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници. След свалянето на самолета мобилната ракетна установка "БУК" е била върната на територията на Русия, според международните експерти.

Холандският министър на външните работи Берт Кундерс заяви, че руските реакции на заключенията на комисията "хвърлят сянка върху почтеността, професионализма и независимостта" на нейните членове. В съобщението на министерството се казва, че на руския посланик е била "дадено да разбере, че подобни безпочвени критики са неприемливи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви в Москва като "много добра новина" това, че руският посланик в Хага е били извикан във външното министерство. Така според Песков руският дипломат ще има възможност да представи "всички съображения" по позицията на Русия.

На 28 септември, след огласяването на доклада в Холандия, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че разследването е било предубедено и политически мотивирано. "Произволното определяне на виновния и измислянето на желаните резултати стана норма за нашите западни колеги", заяви Захарова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама