Инспектор от НАП-София получи 2 години условно за подкуп

17:02, 30 сеп 16 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд даде 2 години условна присъда „лишаване от свобода“ с 5 години изпитателен срок на инспекторът от Териоториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) – София Полина Рохлева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Рохлева е обвинена, че е поискала и получила подкуп чрез изнудване, като е злоупотребила със служебното си положение. Съдът й наложил и глоба в размер на 4000 лева, както и лишаване от право да заема определена длъжност за срок от 2 години.

Служителката в НАП поискала подкуп от 2000 лева. По време на данъчна ревизия на фирма „Ю.Б.Б.“ през месец февруари тя заявила на управителите на дружеството, че ще им напише акт заради надвишен праг с около 1000 лева за регистрация по Закона за ДДС. Това било основание да се запорират банковите сметки на фирмата. Тогава Рохлева предложила да й бъдат дадени 2000 лева, за да напише акт за 20 000 лева, но да не запорира сметките на дружеството. Поискала и допълнителни пари за екипа й. Последвали телефонни обаждания от нейна страна към управителите на „Ю.Б.Б.“ и искала от тях да попълнят бланки на различни документи, като обяснила, че ще пътува за Куба в началото на месец март.

В края на месец февруари Рохлева си оговорила среща с едно от лицата, представляващи фирмата пред НАП – София, на която били предадени фактуви за извършената ревизия. Непосредствено след нея се запътили към 133 училище в столицата, където данъчният инспектор попитала за размера на причната сума, която й се носи. Лицето от фирмата й отговорило, че носи две банкноти от по петстотин евро, след което Рохлева взела парите. Банкнотите били белязани от органите на разследването.

Непосредствено след вземането на подкупа Рохлева била задържана от полицията. На място й бил извършен обиск, при който били открити и иззети предадените й пари.

Обвинителният акт срещу нея е внесен в края на месец юни от Специализираното звено “Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура. Делото се е гледало по съкратената процедура. Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама