Вежди Рашидов: Умните кметове осребряват акции

18:11, 30 сеп 16 25 589 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До месец-два Варна може да си получи собствеността върху т.нар. Дупка в централната част от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, като му даде в замяна прехвърлените й от правителството 29% от капитала на „Пловдивски панаир“ АД. Това стана ясно, след като министърът на културата Вежди Рашидов връчи официално на кмета Иван Портних документите за собственост върху 16 314 400 поименни акции от панаира. В началото на август варненският кмет се кълнеше, че решението за акциите и проблемите със собствеността на Дупката нямат нищо общо.

„Като няма пари, умните кметове осребряват акции. Варна, за разлика от Пловдив, постъпи по-умно. Аз ако бях на мястото на кмета на Пловдив, бих си върнал ценни стари къщи, за да служат на пловдивската общественост.“ Така коментира министър Рашидов отказа на Общинския съвет в Пловдив да приеме от държавата част от капитала на дружеството, в което акционер е Гергов. „Едни хартийки можете да ги превърнете в златен център. Акциите са вече при г-н Иван Портних и в Общинския съвет, очаквам да ги използвате разумно“, допълни той.

Кметът Портних потвърди, че с бизнесмена се водят преговори по темата. Георги Гергов е мажоритарен собственик в „Търговски дом“ АД, чиято собственост е изкопът край пешеходната зона на бул. „Княз Борис І“. Той е направен преди повече от 30 години, но строителството там е категорично невъзможно заради археологически останки от няколко периода на древния Одесос. В момента дъното на изкопа се ползва като платен паркинг. Намеренията на Общината, подкрепена и от Министерството на културата, и от премиера Борисов, са пространството там да се облагороди, като се експонират по подходящ начин стените на Одесос.

Министър Рашидов, областният управител Стоян Пасев, Иван Портних и кметът на Провадия Филчо Филев посетиха днес най-стария солодобивен и градски център Провадия-Солницата. Водач им бе ръководителят на разкопките проф. Васил Николов, който наскоро бе обявен и за почетен гражданин на Провадия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама