Медийни организации срещу закриването на 20 телевизии и радиа в Турция

19:06, 30 сеп 16 / Свят 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призова Турция да оттегли решението си за закриване на най-малко 20 телевизии и радиостанции, предаде БТА, като цитира ДПА.

"Правителството вече е заглушило голяма част от медиите, които са критични към действията му и продължава с кампанията си срещу културната и политическа свобода на изразяване", каза Робърт Махони, заместник-директор на КЗЖ.

Съюзът на турските журналисти (СТЖ) огласи изявление, в което твърди, че "журналистите, които не споделят мненията на правителството, са взимани на прицел и арестувани чрез фалшиви обвинения".

"Правителството трябва да престане да се занимава с журналисти, които работят в името на общественото право на информация и научаване на истината", призова турското журналистическо сдружение, цитирано от Асошиейтед прес.

Турските власти наредиха вчера да бъдат закрити 23 телевизионни канала и радиостанции. Сателитният и кабелен оператор Тюрксат същия ден спря предаването на няколко канала, сред които Зарок ТВ, който излъчва анимационни филмчета като "Пчеличката Мая" и "Съмрфовете" на кюрдски език. Две прокюрдски телевизии също бяха закрити. 

Мерките са възможни в рамките на въведеното в страната след опита за военен преврат на 15 юли извънредно положение. По данни на Съюза на турските журналисти над 100 медийни служители са били арестувани от началото на извънредното положение. Около 2500 журналисти са загубили работните си места, а акредитациите на стотици са били отнети от правителството, посочи още съюзът. 

По информация на Анадолската агенция предстои закриването дори на независимата телевизия И Ме Дже (IMC). Директорът на телевизионния канал Хамза Актан заяви днес пред ДПА, че към момента телевизията не е получила официално потвърждение. "Очакваме полицията да се появи на вратата във всеки момент," каза той. 

Турските власти вече бяха премахнали телевизионния канал от кабелния пакет на Тюрксат през февруари.

Според Актан, цитиран и от Ройтерс, забранените канали са притежавани или оперирани от представители на кюрдската общност или на алевийското религиозно малцинство. Той се позовава на копие на решението на властите, с което неговата телевизия разполага. 

Представител на медийния регулатор на Турция - Висшия съвет за радио и телевизия, е потвърдил, че 20 телевизии и радиостанции са в процес на закриване.

Правителствени представители настояват, че действията срещу медии и журналисти в Турция не са продиктувани от журналистическата им дейност, а от връзки с терористични организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама