Областният управител на Разград откри модерна кравеферма в село Веселец

20:08, 30 сеп 16 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Разград Манол Кившанов преряза лентата на  модерна кравеферма на „Агросис” ООД, построена на празен терен в с. Веселец, в съответствие с всички европейски изисквания, съобщиха от областната администрация.

Кравефермата е изградена след успешното реализиране и финализиране на спечелени проекти по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" от ПРСР 2013-2017 г. за построяване и оборудване на кравекомплекс за 800 бр. дойни крави и по подмярка 4.1 от мярка 4 от ПРСР 2014-2020 г. за изграждане на обслужващи пътища към кравекомплекс за 800 бр. крави и за купуване на земеделска техника. 

В кравефермата се отглеждат 700 животни от елитната френска комбинирана порода Монбелиард – 500 дойни крави, юници и подрастващи телета за разплод.

Цялостната информация за кравефермата се обработва чрез софтуер, специално изготвен за нея и не може да бъде използван за други. Тя съдържа подробни данни за всяко животно в индивидуален картон, за добито мляко по дни и месеци, за производствените процеси и др.

Модерната доилна зала е с паралелен тип доене DeLaval Parallel, отговаряща на съвременните стандарти за бърз трафик на кравите, големина на стадото и изискванията за качество при доене. Тя е доставена и монтирана от фирма „Агритоп“ – София. В нея се доят едновременно 2 х 12 животни, а добитото мляко се събира в десеттонен танкер. Животните минават предварително през ваната за дезинфекция преди да влязат в доилната зала.

Кравефермата има собствен водоизточник, което е важно предимство от икономическа гледна точка.

В обръщението си към ръководството на фирмата и гостите на събитието, Кившанов е подчертал, че тази модерна кравеферма е доказателство, че модерните технологии започват да навлизат и в кравефермите в област Разград и че инвестициите в тази насока са изключително важни за развитието на животновъдството в нашата област и разрешаването на основния проблем на селските райони – обезлюдяването.

„Пожелавам ви този модерен животновъден комплекс да ви донесе много и добри партньори, да достигнете максималния млеконадой и да привлечете много млади хора, които да са двигателя за развитието на животновъдството в региона”, е казал още областният управител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама