За втори път край Добрич се проведе национално изложение на породата Ил дьо Франс

14:43, 30 окт 16 25 795 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Национално изложение на породата Ил дьо Франс се проведе за втори път в село Царевец. То бе организирано от Асоциация за развъждане на породата в България, председателствана от добруджанския фермер Пламен Николов.

В рамките на изложението бяха представени животни от близо десет ферми от различни области в страната - Добрич, Сливен, Русе, Стара Загора, Силистра. Фермери и специалисти обсъдиха актуални въпроси, свързани с развъждането на породата у нас. Комисия в състав проф. Илия Димитров - първият човек, внесъл породата в България през 1968 г., проф. Радослав Славов от катедра "Овцевъдство" в Тракийски университет - Стара Загора, и Жан Франсоа Бомон - фермер от Франция, отглеждащ стадо от 400 овце от породата, огледаха и оцениха представените животни в различните категории. Представените овце от стадата бяха оценявани в категориите женско и мъжко шиле, овце-майки и мъжки разплодник. За цялостно представяне бяха отличени две ферми - "Агроевроплант" ЕООД на добруджанеца Пламен Николов и русенската "Норт агро комплекс" ЕООД. Участниците в изложението получиха поздравителни адреси от Министерството на земеделието и храните, от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция.



Зооинженерът д-р Евгения Ачкаканова сподели, че интересът към породата в страната расте, като отглежданите у нас животни са на европейско ниво. Тя добави, че през февруари идната година наши фермери, отглеждащи овце от породата Ил дьо Франс, ще участват в изложение в Париж, където ще обменят опит с френски колеги. Пламен Николов, обърна внимание, чуе породата е изключително адаптивна за отглеждане у нас и има добра реализация на арабските пазари. По данни на Асоциацията вече над 5 хил. са животните от тази порода у нас. Ил дьо Франс се отличава с добри месодайни качества. Пред своите български колеги френският фермер Ж. Бомон демонстрира ехографско изследване на едноплодна и двуплодна бременност. 

Участниците бяха поздравени от областния управител Детелина Николова. Тя честити на победителите в отделните категории и им пожела успех в работата, която е гарант за висококачествен български продукт за потребителите. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама