Морската гара отваря врати за Деня на Черно море

19:27, 30 окт 16 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В понеделник, 31-ви октомври, сградата на Морска гара Бургас ще бъде отворена за посетители. Поводът е Международният ден на Черно море, който се отбелязва за 20-а поредна година. В зала „Пристигащи” посетителите могат отблизо да разгледат макета на Черно море, който бе изработен от художника Добрин Вътев по инициатива на Бургаската регионална туристическа асоциация. Макетът е с размери 1,5 метра на 2,5 метра. На него обемно е изобразен черноморският басейн, вливащите се реки, релефът на заобикалящата суша. Представени са шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна, както и по-големите пристанищни градове.

В залите „Заминаващи” и „Пристигащи” гостите могат да разгледат две изложби.

Едната е под надслов „Пристанището – врата през вековете“ и включва 11 табла с 15 снимки, някои от които не са публикувани досега. Снимките са предоставени от личната колекция на Михаил Заимов. Към тях има текст, който разказва историята на всеки един от сниманите обекти на български, руски и английски език. Целта е туристите, които минават през Морската гара, да се запознаят с историята на пристанището и с любопитни факти от миналото на Бургас, с развитието на търговията, корабоплаването и риболова.

Втората изложбата ще е подредена в зала „Заминаващи” и на нея ще бъдат представени пана с документи, снимки, карти, свързани с работата и преживяванията по море на част от бургаските капитани.

Корабни модели са другата изненада за гостите на Морската гара в деня на Черно море. Посетителите  могат да видят макети на изключително модерните за времето си автофериботи /ro-pax/ „Трапезица” (MEDLINK I)  и „Царевец” (MEDLINK II), които са и с луксозни кабини за пътници. Моделите са с дължина 220 сантиметра и ширина 45 сантиметра. Те са дарени на бургаското пристанище след реставрация вече може да бъдат видени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама