Прокуратурата протестира освобождаването на Владимир Ковачев

15:34, 31 окт 16 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу изменената от състав на Варненския окръжен съд мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в парична гаранция от 10 000 лева спрямо обвиняемия за извършване на лихварска дейност Владимир Ковачев.

Той е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс. Досъдебното производство срещу него съдържа до момента шест тома. За деянието Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото му имущество.

Обвиняемият за лихварство 64-годишен мъж предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. Голяма част от свидетелите продължават да изпитват страх от обвиняемия, заяви прокурорът при вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ковачев на 6 юли 2016 г.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Ковачев е осъждан за групово изнасилване в процес, известен във Варна като „Черната котка”, както и за убийството на съпругата си Анелия, припомни пресслужбата на Апелативната прокуратура. Лихварската му незаконна дейност е извършвана в изпитателния срок на условно предсрочното му освобождаване от затвора за убийството.

Делото по протеста на Окръжната прокуратура е насрочено за разглеждане за утре във Варненския апелативен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама