Прокуратурата протестира освобождаването на Владимир Ковачев

15:34, 31 окт 16 / Крими 25 154 Topnovini
1
Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу изменената от състав на Варненския окръжен съд мярка за неотклонение от „Задържане под стража“ в парична гаранция от 10 000 лева спрямо обвиняемия за извършване на лихварска дейност Владимир Ковачев.

Той е привлечен като обвиняем за извършване на банкови сделки като физическо лице без разрешение на БНБ, като с дейността си причинил значителни вреди – престъпление по член 252, ал. 2, предл. 1 от Наказателния кодекс. Досъдебното производство срещу него съдържа до момента шест тома. За деянието Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 10 000 лева. Ако бъде признат за виновен, съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото му имущество.

Обвиняемият за лихварство 64-годишен мъж предоставял кредити в левове, евро и долари на 15 лица. Той определял според клиента лихва в размер от 10 до 60 на сто, като с това причинил значителни вреди на кредитополучателите. Някои от длъжниците му били принуждавани със заплахи да подписват записи на заповеди и да залагат свои недвижими имоти. Голяма част от свидетелите продължават да изпитват страх от обвиняемия, заяви прокурорът при вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Ковачев на 6 юли 2016 г.

При претърсване в дома му са намерени и иззети попълнени записи на заповеди и на други длъжници, златни и сребърни кюлчета, златни монети и скъпоценни камъни.

Ковачев е осъждан за групово изнасилване в процес, известен във Варна като „Черната котка”, както и за убийството на съпругата си Анелия, припомни пресслужбата на Апелативната прокуратура. Лихварската му незаконна дейност е извършвана в изпитателния срок на условно предсрочното му освобождаване от затвора за убийството.

Делото по протеста на Окръжната прокуратура е насрочено за разглеждане за утре във Варненския апелативен съд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани