Двама министри и кметът откриха саниран блок в „Изгрев“

16:08, 31 окт 16 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева, придружени от кмета Димитър Николов откриха официално прясно санирания по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради блок №7 в комплекс „Изгрев“. Той е от първите сгради, които се реализират по програмата в града.

„Ползите от програмата са видими не само защото се преобразява кварталът, но и заради икономическия ефект, изразяващ се в намаляване на сметките за отопление с 40-50-60 % и в осигуряването на работа за малките и средни фирми“, каза регионалният министър.

Павлова допълни, че 2016 е годината на малкия и среден бизнес, защото благодарение на Националната програмата той  беше най-активен през годината и не понесе толкова тежко прехода между стария и новия програмен период, когато нямаше голям обем строителство.

„Бургас е сред шампионите в изпълнението на програмата и заедно с Благоевград са общините с най-мащабна дейност по програмата, подчерта още Павлова. В момента в Бургас се работи по 183 сгради, като се очаква изцяло обновени да бъдат около 400.

В страната в момента се работи по около 2100 сгради. Над 2500 са сградите с готови документи, които очакват сключването на договори, а още толкова в момента подготвят необходимите документи за участие в програмата, което показва, че към нея има огромен интерес.

Министър Павлова изрази очакване 2017 година да бъде също много активна, посочвайки, че програмата продължава и през следващата година, какъвто ангажимент е бил поет лично и от министър-председателя Борисов.

В отговор на журналистическо запитване тя увери, че при наличие на дефекти при изпълнението на дейностите по програмата, съгласно изискванията й и съгласно ЗУТ, те ще бъдат отстранени за сметка на изпълнителя в рамките на гаранционните срокове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама