Четири украински града искат да се побратимяват с Бургас

20:34, 31 окт 16 25 610 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Четири града в Украйна са изявили желание за тясно сътрудничество и побратимяване с Бургас – Одеса, Николаев, Херсон и Черновци. Това съобщиха на пресконференция украинският посланик Микола Балтажи и почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов. Решението за това с кого от четирите града Бургас да стане побратим ще трябва да вземе нашият Общински съвет.

Много добре се развиват нещата между двете държави по отношение на туризма. Докато през сезони 2012-13 г. преминалите през нашата държава туристи от Украйна са били около 215 хиляди, то през 2016 г. те са достигнали до 375 хиляди. Това е почти двойно покачване на интереса на украинците към България. За това имат принос нашите туристически фирми, които са на украинския пазар. С тях са проведени срещи и в момента заедно с посолството на Украйна им се оказва взаимодействие, за да може на туристическата борса в края на март идната година да се подготви нов успешен сезон 2017.

„Надяваме се, че това число туристи през 2017 г. да имат ръст от около 10 %. Това са доста положителни показатели за работата на туристическите фирми, за бизнеса, който се развива между двете страни. Заедно с развитието на туризма в нашия регион вече се появява и интерес от украински граждани за покупка на втори дом у нас. Също има и интерес от фирми за инвестиции у нас“, каза Димитър Караненов.

Консулът допълни, че в момента има взаимен интерес и от български, и от украински фирми за бизнес между двете страни в областта не само на туризма, но и за създаване на малки смесени предприятия, които да използват безмитната зона в Бургас. Търсят се общите точки за сътрудничество на строителните фирми между двете държави. Пример за това е отсечката Одеса – Рени, която е около 220 км. Тя ще се прави съвместно между украински, български и румънски фирми.

Посланик Балтажи каза, че се водят разговори за круизен маршрут Истанбул – Бургас – Одеса. Вече е намерен превозвач, който е дал принципно съгласие за осъществяването му. Известно е, че заради политическата ситуация в Украйна през последните години круизните кораби избягват тази дестинация, което се отразява негативно и върху посещенията на пътническите лайнери в Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама