405 пострадали при катастрофи от началото на годината в Русе и региона

23:28, 31 окт 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преминаването към зимния сезон води до увеличаването на броя на произшествията, характеризиращи се освен с несъобразена или превишена скорост и с подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия, сочат данните до този момент, напомнят от Областната дирекция на МВР в Русе.

Това е причината за организирането на традиционната национална акция „Зима“. Акцията се реализира в партньорство между Главна дирекция „Национална полиция”, Съюза на българските автомобилисти, Българския Червен кръст, с участието и на други партньори.

Започва на 1 ноември и ще продължи до края на месеца.

В рамките на акцията е предвидено провеждането на 3 кампании с цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение по пътищата при зимни условия.

Първата кампания е под мотото „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. От 01 до 10 ноември пътните полицаи ще се фокусират към водачите на пътните превозни средства, които независимо от студеното, мокро и хлъзгаво време активно участват в движението по пътищата.

Втората кампания ще протече под мотото „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ между 11 и 20 ноември.

Третата ще е между 21 и 30 ноември 2016 г. под мотото „Безопасно шофиране през зимата“.

Във всяка от трите части е обявен по един ден без жертви от определените групи участници. 2 ноември е обявен за Ден без велосипедисти - жертви на пътя; 16 ноември – за Ден без пешеходци - жертви на пътя; а 30 ноември – за Ден без водачи и пътници в МПС - жертви на пътя.

От началото на тази година до 31 септември в Русенски регион са регистрирани 1 342 ПТП, при 293, от които са пострадали общо 405 души – 382 ранени и 23 загинали. В сравнение със същият период на 2015 г. общият брой на ПТП се е увеличил с 52, броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 29, а броят на пострадалите лица - по отношение на ранени е намалял с 16, а на загиналите се е увеличил с 3.

Органите на реда отчитат, че сред негативните фактори през есенно-зимния период е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка за инциденти е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на автомобили и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от моторните превозни средства са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. През този период нараства броят на произшествията с неподготвени за зимата автомобили- движещите се с износени гуми на мокри, заснежени и заледени пътни настилки. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

През целия есенно-зимен период от пътните полицаи ще се извършват засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за пътни инциденти като износени гуми, неизползване вериги за сняг, при въведено задължение. Ще се извърши оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните органи на местното самоуправление, за осветяване на най-невралгичните точки от уличната мрежа с повишена опасност за пътни произшествия с пешеходци - улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища и т.н. Ще се извърши и оглед по състоянието на пътните платна, липсващата и неизправна вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, създаващи реални предпоставки за ПТП, и при необходимост ще се изготвят предписания за отстраняване на констатираните нередности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама