С 20 % се е увеличил броят на пияните шофьори в Бургас

16:26, 29 ное 16 25 846 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шофирането в нетрезво състояние продължава да бъде една от най-често срещаните причини за пътно-транспортни произшествия, сочат данните на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция „Национална полиция“. Само до края на месец октомври през 2016 г. в страната са установени 14 762 водачи, шофиращи автомобила си под въздействието на алкохол, като при близо половината от тях употребеното количество е над 1,2 промила. За град Бургас нарушителите към 31 октомври 2016 г. са 1727, като броят им се е увеличил с 19.3 % спрямо цялата 2015 г.  В резултат са възникнали три тежки пътно-транспортни произшествия с четирима ранени и един загинал.

Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, oколо 77 % от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32 %) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За град Бургас процентът е по-нисък – приблизително 22 на 100. За почти половината бургазлии това се е случило през последния месец и основната причина (70 %), която изтъкват за това е, че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество.

Въпреки че почти 80 % от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара, след като е пил. Едва 15 % от анкетирани в град Бургас твърдят, че биха направили всичко възможно да спрат шофьора, а по-голямата част заявяват, че избягват да се намесват в личния му избор.

Точно 60 % от всички анкетирани твърдят, че е необходимо да се въведе наказание за пътник в кола, управлявана от шофьор, употребил алкохол. Интересно е да се отбележи, че единствено в град Бургас, по-голямата част от респондентите (50,4 %) са дали негативен отговор.

В страната 30.4 % (спрямо 42.8 % за Бургас) от участниците в проучването смятат, че най-голямо влияние върху шофирането в нетрезво състояние може да окаже размерът на санкциите. На второ място анкетираните посочват страха за живота им и живота на околните – 23.4 % за страната и 13.2 % за Бургас. В същото време, 45.9 % (37.3 % за Бургас) смятат, че липсата на строг контрол е основната причина за шофиране в нетрезво състояние, а почти 18 % (срещу 11 % за Бургас) мислят, че причината е в корупцията. Голяма част от анкетираните (18.7 %) смятат, че нищо не може да окаже влияние върху шофьорите да не карат след употреба на алкохол. Този процент е още по-висок за Бургас – 24.7 %. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама