Германски инвеститор представи предложение за завод за преработка на боклук в Шумен

16:32, 29 ное 16 25 1784 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският инвеститор Дитер Вагенбренер представи днес в Шумен предложение за изграждане на завод за производство на пелети, електро и топлоенергия от битови отпадъци.

На срещата присъстваха кметът на града Любомир Христов, зам.-кметът Боян Тодоров и общински съветници

Основната дейност на германската фирма е добиване на енергия от геотермални източници, соларни системи и основно от преработката на отпадъци. Фирмата е привлякла инвеститори, които влагат в изграждането на подобни предприятия.

Технологията за преработка на боклука е напълно безотпадъчна и безвредна за околната среда.

При постигане на взаимоизгодни договорни условия между инвеститора и Община Шумен германците са готови да изградят предприятието за година и четири месеца.

Осем месеца са необходими за построяването на завода за пелети и още осем за мощностите за когенерация. Инвестицията ще е в размер на 58 млн. евро. Предприятието ще има възможност годишно да преработва 100 хил. тона битови отпадъци, от които освен пелети, ще се добиват 24 мегавата електроенергия и 12 мегавата топлоенергия.

Заводът в Шумен се предвижда да е с капацитет 35 работни места, като 60% от наетите не е необходимо да имат специално образование.

Освен боклука от депото край квартал „Дивдядово” предприятието ще превръща в енергия и пелети – утайки от пречиствателни станции за отпадъчни води, строителни и медицински отпадъци, листна и растителна маса от паркове и градини. 

В продължение на 20 години Общината няма да плаща за преработката на отпадъците. В този период единственото задължение на местната власт ще е събирането и транспортирането на боклука до предприятието.

Дитер Вагенбренер уточни, че използваната технология за преработката на отпадъците не изисква тяхното разделно събиране. На поточните линии в завода ще се сортират металните опаковки и други материали, които не подлежат на обработка.

Германците вече са провели разговор с евентуален клиент, на когото могат да продават произведената от тях енергия. Това е фирма от Япония, която има намерение да строи  фабрика в Индустриалния парк в Шумен.

При изчерпване на отпадъците от депото край квартал „Дивдядово” то ще бъде рекултивирано, а необходимия боклук ще се събира от сметищата на съседните области.

Дитер Вагенбренер обясни, че в момента на международния пазар се предлагат технолотии за депониране и изгаряне на отпадъците, но те са вече остарели. Рециклирането е твърде скъп способ, а германските инвеститори предлагат модерен и високотехнологичен начин за оползотворяването на битовата смет.

Единственият остатък от процеса на преработване ще бъде пепел, която е подходяща за употреба при производството на цимент.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама