ОИЦ-Разград започва поредица от информационни срещи в общините в областта

16:36, 29 ное 16 25 680 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипът на Областния информационен център в Разград започва поредица от информационни срещи в общините в областта. Те ще са на тема „Актуални процедури за безвъзмездна финансова помощ и ИГРП на европрограмите за 2017 г.”, съобщи днес на пресконференция управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов.

По време на обиколката представители на широката общественост ‒ общински администрации, институции, социални предприятия, доставчици на социални услуги, НПО, работодатели, организации на и за хора с увреждания и граждани ще бъдат запознати с възможностите за кандидатстване с проектни предложения, които предоставят актуалните процедури по европрограмите и техните Индикативни годишни работни програми за 2017 г.

Информационните срещи ще се проведат в общинските центрове, като първата от тях е утре от 10.30 часа в Народно читалище „Христо Ботев” в Самуил. Срещата в Цар Калоян е на 2 декември (петък) в Народно читалище „Съзнай себе си”, в Завет на 5 декември (понеделник) в заседателната зала на Общинския съвет, в Кубрат, 6 декември (вторник) от в заседателната зала на Община Кубрат, в Лозница на 7 декември (сряда) в Центъра за социална рехабилитация и интеграция, в Исперих на 8 декември (четвъртък) в заседателната зала на Общинския съвет и в Разград на 9 декември в Офиса на ОИЦ. Всички срещи, с изключение на тази в Исперих, която е от 14 часа ще се проведат в 10.30 часа. Данаилов уточни, че те са открити за всички желаещи да научат повече за актуалните възможности по европрограмите.

Той информира и за още една инициатива на Областния информационен център. В периода от 1 до 10 декември във фоайето на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, разградчани  и гостите на града могат да разгледат снимките от Фотоизложбата „Значими европроекти в Лудогорието”. Експозицията е подредена по повод навършващите се пет години от началото на неговото функциониране. Фотографиите са дело на членове на Клуба на Разградските любители на фотографията и на екипите за управление на проекти от общините в региона.

В началото на пресконференцията експертът от ОИЦ Емил Чанков представи предизвикателствата пред България във връзка с предстоящо председателство на Съвета на ЕС през 2018 година, организационната структура и значимостта му за страната и българската общественост, както и с възможностите, които то предоставя. Разяснени бяха основните задачи, които страната ни ще решава по време на ротационното председателство.

За успешната подготовка и провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС е създаден Национален център за подготовка с директор дипломата от кариерата Любомир Иванов, обясни Чанков. Създаден е координационен механизъм, с цел активно включване на всички институции в подготовката. В дейностите за подготовка, организация и провеждане на събитията са ангажирани над 1200 експерти. Предвидени са мащабни дейности за обновяване и реконструкция на Националния дворец на културата (зала 3), Народното събрание и резиденция Бояна.

През шестте месеца на Българското председателство на Съвета на ЕС се очаква над 500 млн. европейски граждани да насочат вниманието си към България, над 2 000 събития да бъдат проведени в Брюксел и София, 160 заседания на съвети, работни групи и комитети да бъдат организирани в България, съпътствани от конференции, семинари, културни и медийни прояви, над 20 000 делегати да посетят страната ни и над 500 представители на медиите да отразят събитията.

Втора среща на тази тема ще се състои на 1 декември, уточни управителят на ОИЦ Юлиян Данаилов. В нея се очаква да се включат представители на областната и всички общински администрации в Разградска област, академичната общност, културни институти и неправителствения сектор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама