Кметовете на Велико Търново и Марибор подписаха споразумение за сътрудничество

17:36, 29 ное 16 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на Велико Търново и Марибор /Словения/ Даниел Панов и Андрей Фищравец подписаха споразумение за двустранно сътрудничество. Близките профили на двата града позволяват взаимното партньорство да бъде развивано в сферите на градоустройството, икономиката, културата, туризма, образованието и спорта.

Двустранното споразумение стана факт след работна среща между Даниел Панов и Андрей Фищравец, който е на посещение във Велико Търново. Кметът на Марибор покани Даниел Панов да участва в международна среща на местните власти, чийто домакин словенският град ще бъде през пролетта на 2017 г. В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени проекти за развитие на градовете и местната инфраструктура, а представителите на местните власти от различни държави ще споделят своите идеи и опит.

Една от планираните теми касае съвременното управление на отпадъците. В тази връзка Даниел Панов разказа за изграденото край Велико Търново регионално депо, където се депонира, компостира и преработва сметта на шест общини. „Можем да споделим нашия опит, а експерти от Марибор да се запознаят на място с функционирането на Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци”, предложи кметът на Старата столица.

Интегрирането на електрически автобуси в мрежите за обществени превози бе друг от въпросите, които Даниел Панов и Андрей Фищравец обсъдиха. И двамата бяха на мнение, че електробусите са бъдещето на градския транспорт. Фищравец подчерта, че в Словения вече има два завода за сглобяване на обществени превозни средства от този тип.

Във връзка с провеждането на най-големия оперен сезон в България „Сцена на вековете” Даниел Панов отправи покана към Оперния театър в Марибор за гостуване в старопрестолния град с постановки. Обликът на двата града като университетски, образователни и културни центрове също е предпоставка за отлично сътрудничество, категорични бяха Даниел Панов и Андрей Фищравец.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама