Орбан награди Борисов за това, че Бълграия защитава границите на Унгария и Европа

17:00, 30 ное 16 / Политика 25 1042 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На тържествена церемония в парламента в Будапеща министър-председателят Бойко Борисов бе удостоен с Големия кръст за граждански заслуги. Наградата, връчена му от премиера Виктор Орбан, е една от най-престижните, която може да се дава от унгарската държава, съобщават от правителствената информационна служба.

„Това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба между българите и унгарците и е уважение към един изключителен политически път. Това отличие е свидетелство и за това, че българите, начело с министър-председателя, застават не само зад България и не само подкрепят сигурността на Унгария, а защитават цяла Европа. И те не са задължени за това от договори, а от своята история и от своите християнски ценности. Съдбата на Европа отново се решава на великата карта на България”, каза унгарският премиер на церемонията.

„Чест е за мен да съм тук да получа тази награда. Тя не е за мен лично, а за усилията на цялото правителство, на българските граничари, военни, за всички, които денонощно бдят за сигурността на цяла Европа. Мога да ви уверя, че в България в мое лице, в лицето на всички, които ми вярват, ще направим всичко необходимо тази защита, не само на българската граница, да продължи, както да продължи и борбата с престъпността, контрабандата, корупцията – всичко, което трови нашите държави.

Още веднъж благодаря, че в такъв момент с вашата оценка стимулирате всички, които са приели това за кауза и изпълняват всичките си ангажименти към Европа. Приемам го от името на всички тях”, каза премиерът Бойко Борисов.

По време на церемонията Виктор Орбан заяви още, че „за нас, унгарците, винаги е било добре да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято историческа съдба е сходна с нашата и който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е ценно приятелство. Особено е ценно е сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните столетия”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама