КНСБ договори ръст с 10% на заплатите за част от общинските дейности в Добрич

17:10, 30 ное 16 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В шест от общо тринайсетте местни общински дейности в Добрич днес бе договорено увеличение на заплатите с 10 %. Това оповестиха на съвместна пресконференция кметът Йордан Йорданов и регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Заетите там са една трета от всички работещи в местните дейности. В резултат на срещата от началото на 2017 г. по-високи заплати ще получават заетите в „Синя зона“, „Център за защита на природата и животните, Обреден дом, Общински пазари“, Общински приют за безстопанствени животни и Пенсионерски клубове.

Общо около 400 са работещите в 13-те местни общински дейности. За увеличение на заплатите на всички са нужни 229 хиляди лева.

„Проведохме много добър диалог. Успяхме да стигнем златната среда“, каза кметът. И увери, че за другите услуги тепърва  предстои да се направят анализи и да се прецени къде може да се направи оптимизация, за да се обезпечат средства за исканото увеличение. Предстои анализът да бъде направен до две седмици.

Той очаква да се наложи оптимизация и преструктуриране на някои от звената. Обмисля се вариант, например, в „Общински пазари“ да се увеличи видеонаблюдението, а живата охрана да се сведе до един служител, който да наблюдава камерите.

Гинка Василева подчерта, че синдикатът за първи път прави пробив в увеличаването на заплатите на специалистите в общинските дейности. Тя посочи, че исканията на КНСБ са били наложителни, тъй като през последните години ножицата между заплатите на нискоквалифицираните работници, които получават минимална работна заплата от 420 лева и специалистите, които са със заплати 430-520 лева, вече е много затворена.  Затова те са настояли за ръст от 10 на сто на възнагражденията на специалистите.

Василева посочи, че след приемането на държавния бюджет, ще започнат разговори и за увеличение на заплатите и за делегираните от държавата дейности – образование, детско здравеопазване, социални услуги-

„Искаме в рамките на този мандат да се очертае развитието на услугите“, каза Василева. .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама