Частни съдебни изпълнители консултираха безплатно шуменци

17:52, 30 ное 16 / Общество 25 687 Topnovini
1
Частни съдебни изпълнители консултираха безплатно граждани в Шумен.

Консултациите са част от информационната кампания “Как да защитим правата си като длъжници и кредитори”. Инициативата на Камарата на частните съдебни изпълнители със съдействието на Националното сдружение на общините в България не успя да предизвика голям интерес. В приемната в зала 304 на Община Шумен на въпросите на граждани отговаряха Даниела Златева, Ана Лефтерова, Ясен Бойчев и Росен Русев.

„Кампанията се прави, защото голяма част от хората не знаят какви са правата и задълженията им в едно изпълнително производство- като длъжници или взискатели. Ако познават правата си, ще бъде много по-лесно за тях и за нас”, обясни Росен Русев.

Даниела Златева коментира, че най-често шуменци се интересуват от начините за разсрочване на задължения. „В такъв случай е възможно разсрочване по реда на чл. 454 от ГПК.  30 % от сумата се внася от длъжника след получаване на поканата за доброволно изпълнение, а след това всеки месец по 10%  до приключване на делото. Този вариант е доста предпочитан от длъжниците от гледна точка на това, че не ги натоварва с големи разноски в самото начало, планират си разходите и тези, които имат желание, обслужват кредита добросъвестно и го приключват, без повече неудобства за семейния бюджет”, обясни тя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани