Потвърдиха оправдателните присъди за убийство на пенсионер в с. Дюлино

18:26, 30 ное 16 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд потвърди оправдателните присъди спрямо Севдалин Атанасов и Митко Асенов, които Варненският окръжен съд призна за невиновни в това, че на 24 ноември във варненското село Дюлино в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Иван Златев.

За първи път двамата бяха оправдани от първата съдебна инстанция през есента на 2012 г. Няколко месеца по-късно Апелативният съд върна делото за ново разглеждане. През септември 2014 г. ВОС за втори път призна Севдалин и Митко за невиновни в това да са причинили смъртта на 76-годишния мъж и обоснова присъдата с липсата на категорични доказателства за вината им. Година и 3 месеца по-късно, през декември 2015 г., след 4 съдебни заседания, нови експертизи и разпит на свидетели друг състав на Варненския апелативен съд отмени оправдателните присъди, призна вината на всеки един от подсъдимите за убийството на Златев и им присъди по 15 години затвор при първоначален строг режим. Двамата бяха осъдени да заплатят обезщетение на близките на убития мъж в размер общо на 180 000 лв., както и 2066 лв. разноски по делото и държавни такси върху присъдените обезщетения. След касационната проверка на делото през юни тази година ВКС отмени осъдителните присъди на Атанасов и Асенов и върна делото за ново разглеждане на апелативната инстанция заради допуснати процесуални нарушения.

Преди близо 2 седмици друг състав на Апелативния съд във Варна отново разгледа протеста на Окръжната прокуратура и въззивната жалба срещу оправдателните присъди на гражданските ищци, роднини на убития земеделец. Съдът се съобрази с указанията на ВКС и проведе съдебно следствие, приобщи заключението от допълнителната съдебно-техническа експертиза, справката от мобилните оператори и разпита свидетели по делото.

Двамата мъже бяха задържани месеци след като в двора на дома му съседи открили тялото на пенсионера Иван Златев. Съдебномедицинската експертиза установила, че Златев е получил тежка черепно-мозъчна травма, контузия на мозъка, мозъчен оток и няколко счупени ребра. Разследващите се насочили към двама възможни извършители – Атанасов, с прякор Дингила, и Асенов, с прякор Левака. Те били съседи в Поморие. Често пътували заедно. Асенов се занимавал с продажба на стари автомобили, а през лятото на 2010 г. Атанасов се установил в Долни чифлик, където започнал работа.

В мотивите, с които Варненският апелативен съд потвърждава оправдателните присъди, се казва, че както при първото, така и при второто гледане на делото прокуратурата е повдигнала обвинение на подсъдимите за това, че са убили Златев, без обаче да е бил уточнен времевият интервал, в което това е станало. Обвинението е приело, че двамата подсъдими са познавали добре обстановката в с.Дюлино, както и Златев. Знаели са, че има селскостопанска техника, решили да влязат в двора му и да видят какво могат да откраднат. Там обаче били изненадани от пенсионера. Двамата го нападнали, блъснали го на земята и му нанесли удари с неустановен предмет в дясната слепоочна област, докато пострадалият лежал на земята, уплашили се, че са го убили, и избягали.

И този съд намира, че преки доказателства за авторството на деянието няма, не са установени и липси от имуществото на земеделеца, а обвинението се основава само на базата на събраните косвени доказателства. На въпроса как е причинена смъртта на Златев отговор дава съдебномедицинската експертиза, като оръдието, с което са нанесени ударите, не е намерено. И Варненският апелативен съд стига до извода, че от събраните по делото доказателства не може да се даде категоричен и еднозначен отговор, че извършители на убийството са именно Атанасов и Асенов.

След анализа на всички доказателства, в това число и на събраните в хода на новото съдебно следствие, съставът на Апелативният съд във Варна потвърди изцяло оправдателната присъда на ВОС, постановена по отношение на подсъдимите Севдалин Атанасов и Митко Асенов. Това решение подлежи на касационна жалба или протест в 15-дневен срок пред ВКС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама