Българската коледа: В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания

19:48, 30 ное 16 25 883 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Oткакто съществува благотворителната инициатива "Българската Коледа", тя е събрала общо 28 млн. лв., с които е подпомогнато лечението на 3 409 деца, а 229 лечебни заведения са получили високотехнологична апаратура. Това отчете президентът Росен Плевнелиев в навечерието на кампанията за 2016/2017 г., която се провежда под патронажа на държавния глава.

Четиринадесетото издание на "Българската Коледа", на което бе даден старт днес, е на тема "В подкрепа на децата с тежки хронични заболявания". Кампанията тази година си поставя за цел да осигури модерна, високотехнологична апаратура за диагностика, включително генетични изследвания, лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.

"Българската Коледа" не е само инициатива на държавния глава, а е кауза, която обединява всички в името на детското здраве и ни дава възможност да проявим съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства. Когато солидарността наистина започва да променя човешки съдби, тогава каузата е заразяваща и дава пример на всички в обществото", заяви Плевнелиев, цитиран от администрацията на държавния глава. Той изтъкна, че независимо дали дарителите са помогнали с 1 лев чрез есемес на номер 1117, или с корпоративно дарение за 100 хил. лева, тяхната помощ е еднакво важна за децата и за лечебните заведения в страната.

Росен Плевнелиев отчете и постигнатото чрез "Българската Коледа" за петте години на неговия мандат:

През 2012 г. са подпомогнати 358 деца, като предоставените за тях средства са над 770 хил. лв., а 13 болници в страната са получили нова медицинска апаратура на стойност близо 600 хил. лв. Плевнелиев отбеляза, че през 2012 г. бяха променени правилата за набиране и разпределение на средствата, за да бъде инициативата максимално прозрачна и ефективна. Бе създаден Експертен съвет, който разглежда постъпилите молби за подпомагане и всяка година избира конкретна обществено значима тема в детското здравеопазване.

През 2013 г. "Българската Коледа", посветена на рехабилитацията на деца с неврологични заболявания, събра 2 072 500 лв., с които бе осигурена подкрепа за лечение и рехабилитацията на 485 деца. Реализирана е и основната цел на предходната кампания, като 10 рехабилитационни центъра в цялата страна са получили медицинска апаратура за близо 1.5 млн. лева.

През 2014 г. "Българската Коледа" на тема "За по-малко деца с увредено зрение и увреден слух" са събрани 2 163 004 лева. С близо 950 хил. лв. от тях са подкрепени 524 деца, а останалите средства са дарени за апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна.

През 2015 г. във фокуса на благотворителната кампания бе грижата за децата с вродени заболявания. Събрани са близо 2 млн.лв., като 496 деца са получили подкрепа за диагностика, лечение и рехабилитация и е осигурена апаратура за 10 университетски и областни лечебни заведения.

Росен Плевнелиев каза още, че в 13-ото издание на "Българската Коледа" за 2016 г., посветена на децата в реанимация, са събрани почти 2.4 млн. лв., а с над 600 хил. лв. от тази сума са подпомогнати на 480 деца. Дарена е медицинска апаратура за над 1.5 млн. лева на 19 лечебни заведения от цялата страна, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама