Коледа е!

08:00, 25 дек 18 / Общество 25 549 Topnovini
1

Празнуваме един от най-големите християнски празници- Рождество Христово. На 25 декемви православните християни честват раждането на Исус Христос.

Евангелието от Лука разказва, че раждането на Христос станало в град Витлеем, провинция Юдея. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. През 1968 г. Българската православна църква установява честването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-то Народно събрание от 28 март 1990 г.

Рождество Христово започва в полунощ с обичая Коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже, които се наричат коледари, коладници, коледаре, коледници. 

От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

До изгрев коледарите гонят караконджоли, вампири, таласъми.

По традиция в деня на Рождество Христово се коли прасе. След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва - прасето. Трапезата е богата и не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година.

Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани