Ремонти за 141 048 лева са извършени в общинските училища и детски градини в община Разград

10:09, 30 дек 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ремонти за 141 048 лева са извършени в общинските училища и детски градини в община Разград през 2016 година. Това се посочва в отчета за постигнатото през първата година по Програмата за управление на община Разград за периода 2015-2019, представен от кмета д-р Валентин Василев.

От тези средства 93 873,74 лева са вложени в ремонтни дейности в училищата, а 47 175,12 лева в детските градини на община Разград. През годината са освежени и ремонтирани фасади, кабинети, класни стаи, коридори и санитарни помещения на училища,  подменени са осветителни тела и е сменена дограма на училищни сгради. Ремомнтните дейности в детските градини включват изработка и монтаж на PVC дограма, СМР в сградите и ремонт на покриви в забавачниците по села.

По подаденото от Община Разград проектно предложение „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на Разград на стойност 9 853 637,19 лв. се предвижда да бъдат изпълнени дейности, насочени към създаването на съвременна образователна среда в 11 обекта, се посочва още в отчета на кмета. Това са Детски ясли „Звездици“ и „Слънчево детство“, Детски градини „Райна Княгиня“, „Славейче“, „Митко Палаузов“, „Шестте ястребинчета“, „Зорница“, „Приказка“ и „Незабравка“ и ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, както и изграждането на физкултурен салон, обслужващ двете училища.

Заложените в проектното предложение строително-монтажни работи са в изпълнение на мерки за енергийна ефективност и укрепване, безопасност при експлоатация, хигиена, здраве, достъпна среда, ремонт и благоустрояване на прилежащи дворни пространства. Повишаване качеството на учебния процес ще бъде постигнато чрез изпълнението на съпътстващата дейност за доставка на оборудване (учебно, кухненско, спортно, офис и компютърно).

За развитие на интересите, способностите, компетентностите и изявата на децата и учениците от община Разград в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта се предлагат извънкласни дейности в четири центъра за подкрепа за личностно развитие: ЦПЛР-Център за работа с деца, ЦПЛР-Център за ученическо, техническо и научно творчество, ЦПЛР-Ученическа спортна школа и ЦПЛР-Междуучилищен център по трудово-политехническо обучение /МУЦ - ТПО/. За 2016 г. в Община Разград са постъпили 129 000,00 лв.  във връзка с министерско постановление за финансово подпомагане на дейността на извънучилищните педагогически учреждения в системата на народната просвета. Общо в постоянните групи на трите центъра са обхванати 1735, а във временни групи 430 деца.

В Разград, освен центровете за подкрепа за личностно развитие, алтернативни форми на извънкласни дейности предлагат Музикална школа „Илия Бърнев”, частни формации към читалищата и спортните клубове, които работят за развиването на  творческите заложби и интереси на децата от общината в сферата на спорта, науката и изкуството.

На територията на община Разград има 22 училища, в т.ч шест професионални гимназии. Професионалните гимназии подготвят специалисти със средно образование в областта на химическата промишленост и биотехнологиите, машиностроенето, информационните технологии, селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост, облекло и дизайн, транспорт и строителство, по икономически дисциплини.

Община Разград осъществява успешно взаимодействие с фондация „Заедно в час”, която предоставя възможност на училища и професионални гимназии да привлекат млади хора с лидерски качества, които имат предизвикателството чрез учителската професия да мотивират за постигане на високи образователни цели и за реализиране интелектуалния потенциал, дарби и възможности на всеки ученик . По програма „Заедно в час” работят четири млади учители.

Квалификацията на педагогическите специалисти в училищата и детските градини е важно условие да стане обучението на нашите деца по-добро и съизмеримо с европейските стандарти, посочва още в годишния си отчет кметът на Разград. Обучение по Програма „Еразъм +” на директори на институциите в системата на средното образование на територията на общината, както и на педагогически специалисти, се проведе в София в края на 2016 година. То осигурява подготовка за кандидатстване по европейски  проекти в системата на образованието.

В ДГ № 2 "Лудогорче" стартира работа по проекта на Еразъм +  - HealtthEDU - международен проект на Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество.

Всички професионални гимназии са регистрирани по програма „Учене през целия живот” -  EPALE. Програма „ Еразъм +” и организират fj курсове за повишаване на квалификацията и преквалификацията на работещите с цел тяхната по-добра социална реализация и намаляване на безработицата.

В програмите за подкрепа на личностното развитие на всички училища в община Разград са разработени мерки за пълноценното включване на ученици със СОП и хронични заболявания в училищната среда. В образователните институции са осигурени условия учениците да получават консултации по всички учебни предмети, включително и учениците в самостоятелна форма. В две общински училища - ОУ „Н. Икономов”, гр. Разград и ОУ „Ив. С. Тургенев”, гр. Разград се оказва допълнителна подкрепа на деца с увреждания по проект „Включващо обучение”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама