Извънредно заседава Общинската епизоотична комисия заради констатирани огнища на птичи грип

12:19, 30 дек 16 25 433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общинската епизоотична комисия в Сливен проведе извънредно заседание заради констатирани огнища на  заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в няколко области на страната. То беше председателствано от заместник-кмета на община Сливен Стефан Кондузов и в него участваха представители на общинска администрация, Регионална здравна инспекция, Районно управление „Полиция“ при ОД на МВР, Държавно горско стопанство-Сливен, Ловно-рибарския съюз и териториалната дирекция на ДАНС.

Работната среща беше свикана по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

На заседанието бяха набелязани мерки с цел недопускане на заболяването на територията на община Сливен.  Заместник-кметът Стефан Кондузов заяви, че информираността е най-важната превенция. Той инициира среща с кметове на населени места на 4 януари 2017 г., които ще бъдат запознати със сериозността на заболяването и ще имат ангажирани да информират населението.

Д-р Веселин Василев, който е официален ветеринарен лекар за общината, съобщи, че в област Сливен няма случаи на Инфлуенца по птиците. В страната има регистрирани огнища на птичи грип  в областите София, Враца, Видин и Пловдив.

Д-р Василев информира, че на територията на община Сливен големи птицевъдни обекти има в селата Панаретовци и Тополчане и град Кермен. В три населени места се отглеждат и патици Мюлари, които са особено чувствителни на грипния вирус – в селата Крушаре, Желю войвода и Тополчане. На всички собственици са дадени предписания да засилят биосигурността в обектите.

„Птичият грип е заболяване, което засяга домашните птици, но вирусът има възможност да зарази и хората“, каза д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Сливен. Тя обясни, че заразяването при хората е свързано с дихателни проблеми. „Хората трябва да бъдат много внимателни при отглеждането на животни и птици и при работа с тях. Трябва да се извършва дезинфекция на  ръцете, да се използва специално облекло при контакт с птиците, да се спазва лична хигиена и да се има предвид, че както всички вируси, така и този на птичия грип, засяга  хора от всички възрасти“, каза д-р Калева. Тя допълни, че консумацията на заразено термично обработено месо не е опасно,  но е необходимо да се вземат мерки при обработката му.   Специалистът препоръча заболелите да не се самолекуват и да търсят лекарска помощ, защото птичият грип дава много сериозни усложнения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама