Новогодишна баница със сребърни късмети разрязаха във Велики Преслав

13:40, 30 дек 16 25 687 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новогодишна баница със сребърни късмети разрязаха днес във Велики Преслав в читалище "Развитие". Баницата е традиционна за града и се прави от посрещането на Милениума.

Тази година в нея поставиха номерата на 17 сребърни бижута, символизиращи здраве, късмет и благополучие. Бижутата са осигурени от общинската администрация, но майсторите баничари също са сложили в корите малък сребърен кръст като символ на вярата.

За първи път кулинарното творение се изработва от  съвсем млади хора. Христо и Цветелина са на 25 години и от скоро имат собствена пекарна в града. Там направиха корите по метода на майсторите, които въртят тестото във въздуха. По техни думи баницата е замесена от 20 кг брашно, 10 литра вода, 10 кг сирене и 5 литра олио и е с дължина към 400 метра, навити в кръг.

Градската баница беше разрязана от зам.-кметът на общината Димо Бодуров, а сред късметлиите бяха 7-годишната Йоана с изтеглено сребърно кръстче, Мая Йорданова със сребърно слънце и бащата на майсторката - баничарка Бончо Бончев с намерена подкова.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама