Парите за деца с увреждания се увеличават от 1 януари

15:40, 30 дек 16 25 2904 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 1 януари влизат в сила съществени изменения в Закона за интеграция на хората с уврежданията и в Закона за семейните помощи за деца, информираха от Агенцията за социално подпомагане.

Промените са свързани с предоставянето на нов вид месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, чиято цел е подпомагане на семействата при отглеждането им в семейна среда и тяхното социално включване.

Досега, съгласно бюджетът за 2016 г., размерът на месечната добавка за отглеждане на дете с трайно увреждане беше в размер на 240 лв. С новия бюджет размерът на месечната помощ е увеличен и диференциран в зависимост от степента на увреждането или степента на намалената работоспособност.

Размерът на месечните помощи по Закона за семейните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане от родители (осиновители) за 2017 г. е между 930 и 350 лв.: за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 930 лв.; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 450 лв.; за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв.

Размерът на месечните помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, настанено в семействата на роднини или близки и приемните семейства е, както следва: за дете с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 490 лв.; за дете с определени от 70 до 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 420 лв.; за дете с определени от 50 до 70 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност - 350 лв.

Запазва се досегашният размер на допълнителната еднократна помощ за дете с установени трайни увреждания 50 и над 50 на сто до навършване на 2-годишна възраст в размер на 100 лв.

Само хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст имат право на месечна добавка за социална интеграция според индивидуалните им потребности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама