Нина Ставрева: Успяхме да върнем Каварна сред желаните туристически дестинации

12:21, 31 дек 16 25 606 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Равносметка на отиващата си 2016 г. и очакванията си за новата 2017 г. споделя с читателите на Topnovini.bg кметът на Община Каварна Нина Ставрева

Г-жо Ставрева, какво отчитате като най-голям успех за Община Каварна за отиващата си 2016 г.?

Ако трябва да обобщя, най-големият успех за Община Каварна за 2016 г. е туристическият сезон. Ангажиментът ни беше да работим за това да върнем Каварна в списъка на желаните туристически дестинации. Положихме много усилия за това от началото на 2016-а. В крайна сметка, успяхме, защото плажът в Каварна имаше съвсем различен облик, предлагаше всички удобства на жителите и на гостите на Каварна. Богатият културен календар също допринесе до голяма степен за успешния туристически сезон. Най-красноречиво говори за това събраният туристически данък, който бележи почти 50% увеличение в сравнение с 2015 година.

Кои са проблемите, за решаването на които през тази година не достигнаха време и сили?

Сили имаме, те не са се изчерпили. Времето не ни стига. Голяма част от целите, които сме си поставили и проектите, които искаме да реализираме, са свързани със съгласувателни процедури, кореспонденция с централни институции, без която не може, а те изискват технологично време. Давам пример с пристанището. Цяла година готвим документи. Вече сме на финала и очакваме удостоверението, но ни отне една година, за да подготвим и входираме документите в Морска администрация. Сили имаме неизчерпаеми. Те няма да ни напуснат, защото целите, които сме си поставили, са много. Те най-много касаят промяна на инфраструктурата в Каварна и създаване на условия за инвеститори.

От началото на 2016 г. таксата за детска ясла и градина в Общината бе намалена до символичните 2 лева на месец. Предвиждате ли други мерки за облекчаване на младите семейства с цел задържането им в Каварна?

За да задържим младите семейства, а и да успеем да върнем част от младите хора, които вече са напуснали общината, трябва да им създадем условия за развитие в Каварна. А, това може да стане само, ако има сериозни инвеститори, които да създадат нови работни места и такива условия за развитие. Работим в тази посока. Има предложение на Обществения съвет да се създадат облекчени условия за инвеститорите, върху което също работим.

Кои са приоритетните инфраструктурни обекти за Община Каварна, по които тя работи през 2016 г.?

Приоритет №1 за 2016 г. бе курортна зона. По отношение на инфраструктурата, работихме по подготовката на проектните предложения, с които кандидатстваме по Програмата за развитие на селските райони. Входирахме ги и два от проектите ни са ранкирани. Единият е за реконструкция на водопроводите в пет населени места. Много ресурс сме заложили за село Българево. Другият е за ремонт на улици в Каварна. В капиталовата програма за 2017 г. сме включили и изграждане на водопровод и улична мрежа в квартал „Младост”, който е един от новите квартали в Каварна. Там през годините са отдадени много права на строеж, без да има никаква инфраструктура, и това създава дискомфорт на живеещите. Така че, през 2017 г. ще насочим усилията си в този квартал. И, разбира се, към курортна зона.

Успяхте ли през 2016 г. да изпълните поетите по време на предизборната кампания ангажименти? Таксата от 2 лева за детските градини и ясли бе един от тях…

Бях извела седем основни приоритета и по тях трябва да работим през целия мандат, не само през първата година. Единият от тях бе създаване на Обществен съвет, което се случи. Резултатът е изключително успешни, конструктивни срещи и разговори, предложения. Оказва се, че когато има желание, този Обществен съвет може да бъде живата връзка между местната власт и жителите на община Каварна.

Таксите за детската ясла и детските градини също бяха приоритет, който вече е изпълнен. Те ще продължат да бъдат такива. Делегираните самостоятелни бюджети на населените места също бяха изведени като приоритет. Това е още един изпълнен ангажимент. Продължаваме и през 2017 г. с тази политика. По-голямата самостоятелност, която получиха с отделните бюджети, много улеснява работата на кметовете и на кметските наместници по селата.

Общинската болница също  бе мой приоритет. Не само я запазихме, но и много неща се направиха за няколко месеца, откакто д-р Тасков я ръководи – той бе временно изпълняващ, а вече е избран след проведен конкурс, с подписан договор за управление. В последните дни на годината символично отрязахме лентата на обновеното неврологично отделение. В крайна сметка, и за хората, които работят в тази болница, и за пациентите, трябва да има подходящи, нормални за 2016-2017 година условия и на труд, и на престой. В момента се прави ремонт на пералното помещение, където не са полагани грижи от 30 години и условията на труд бяха под всякаква критика. Следващата година ще бъдат направени такива ремонти във вътрешно и в АГ отделението. Така че, грижата за общинската болница и ангажимента, който поехме за нейното оцеляване, е изпълнен и продължаваме.

Друг ангажимент беше създаването на общинско предприятие, което също се оказа един бавен във времето процес. Готови сме с наредбата, която ще регламентира дейността му. През януари -най-късно през февруари ще внесем в Общинския съвет докладната записка за създаването му. Готови сме и с разчетите.

Заявихме, че ще използваме всички възможности за европейско финансиране. Община Каварна ще работи по два проекта по програма „Interreg V-A Rumania-Bulgaria“ 2014-2020 г.  Единият е „Подобряване на условията за заетост на младите хора в сектора на туризма“. Той се реализира в партньорство с Университета ”Ovidius” в Констанца и Асоциация „Парньори“ 2000 и е с общ бюджет в размер на 340542,98 евро. Вторият проект е „ Слушай, Образовай се, Действай и Чети в Мрежа“. Проектът има за цел разработването на услуги за кариерно ориентиране и консултиране на ученици в 8, 9 и 10 клас, чрез идентифициране на техните предпочитания и умения и свързването им с възможности за бъдеща трудова заетост, с цел да се улесни прехода от училищната среда към активния живот.  Той ще се реализира в парньорство с Общините Генерал Тошево, Лумина, Овидиу и Михаил Когалницеану, Румъния.

 Кои са основните задачи пред Община Каварна за 2017 година?

Продължаваме с активната социална политика, с усилията в курортната зона, защото през 2016 г. само поставихме началото, но има още много какво да се желае. Предвидили сме в капиталовата програма и средства за подпорната стена, която е проблем. Надявам се, след реализиране на дейностите по одобрените проекти, че това ще се отрази и на икономическото състояние на община Каварна.

През 2016 г. културният календар на Община Каварна бе много богат. Независимо от всички проблеми, пред които бяхте изправени, рок фестивалът се състоя и бе успешен. В каква насока предвиждате да се развива културният живот в Общината?

Още един поет ангажимент бе да развиваме и надграждаме културния календар. Той наистина беше много богат, включително и спортният ни календар. Организирахме за първи път младежкия Екстрийм фест, турнира по подводен риболов, възстановката на Каварненското въстание, много изложби и концерти, извън големите мероприятия. Този културен календар ще внесем на вниманието на общинските съветници и за следващата 2017 година с всички събития. Възстановката, която предизвика огромен интерес у хората, ще се проведе отново, тъй като догодина се навършват 140 години от събитията.

Какво ще пожелаете на жителите на Община Каварна в навечерието на Нова година?

На всички жители на община Каварна пожелавам 2017 година да бъде благословена със здраве, изпълнена с добри начинания и полезни дела. Да я посрещнем с вяра и надежда, с усмивка и топлина в сърцата! Нека всички с общи усилия да успеем да осъществим утре това, за което мечтаем днес – да работим за благоденствието на нашата община и весело посрещане на новата година!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама