Гл. готвач на ресторант "Панорама" в Гранд хотел "Шумен": Консумирайте каквото ви харесва, но всичко с мярка

12:25, 31 дек 16 / Общество Сподели в: 25 163 Topnovini Автор: Topnovini
1
„По празниците всеки може да консумира каквото му харесва, но всичко трябва да е с мярка”, съветва Кирил Тодоров – главен готвач на ресторант “Панорама” в Гранд хотел “Шумен”.

За Новогодишната нощ главен готвач Тодоров сподели за topnovini.bg, че на масата е добре да има свинско месо, кисело зеле, плодове, баница, пита и др. „Човек винаги може да експериментира”, допълни още готвачът.

Повечето семейства в Новогодишната нощ приготвят капама.

Ето примерен вариант за приготвянето й:

Няколко по-големи листа от кисела зелка, 250г свинско месо, 250 г телешко месо, 4 бр. пилешки бутчета, 250 г кайма,200-250 г кървавица (наденица, кренвирш), пушени гърди, сланина, бекон, пилешки дреболии, черен дроб, топено сирене, гъби – по желание, 1 глава лук,2-3 скилидки чесън,4 с.л. ориз, смлян черен пипер, червен пипер, кимион, чубрица,1 дафинов лист, 2 зърна бахар, съцветие сух копър, 3-4 с.л. олио (мас), 1/2 ч.ч. вино, зелев сок и сол

Месото се нарязва на хапки. Овкусява се с малко сол, черен и червен пипер, кимион, счукан чесън и чубрица. Престоява в хладилника поне половин час в покрит съд. Каймата се размива с 1-2 с.л. вода (за да не стане след това на бучки) и се смесва със ситно нарязания лук и ориза. Съединяват се двете смеси, прибавят се дафиновия лист, бахара, копъра, половината от виното и всичко се смесва хубаво, за да се разпределят равномерно съставките. На дъното на намаслен по-дълбок съд (гювеч, тенджера от йенско стъкло, или друг подходящ съд) се слага лист от кисела зелка. По стените на съда се нареждат останалите листа, като леко се застъпват и краищата им остават да стърчат навън, за да може после да се използват за завиване на ястието. Пълни се с приготвената смес от месата и каймата. Отгоре се нареждат кръгчета от кървавицата (наденицата). Завива се със зелевите листа, да стане като голяма сарма. Смесва се зелев сок и вода (пробва се на вкус), добавя се останалото количество вино и се налива в съда, почти да покрие ястието. Отгоре се намазва с мазнината. Захлупва се с капак и се слага в студена фурна. След като заври, се пече на около 200 С. При сервирането се обръща върху чиния (плато) и се реже като торта. Ястието може да се приготви и в малки гювечета, за индивидуално сервиране
Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани