Фотоизложба в Разград представя живота на творци, служили в разградската казарма

16:37, 30 яну 17 25 779 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експозиция за една рота талантливи творци от три акедимии по изкуствата, служили в разградската казарма през лятото на 1957 година е подредена в Художествената галерия в Разград. Изложбата под наслов „Катедра 22” включва 60 черно-бели фотографии, запечатани от обектива на художника Александър Сертев.

Безценните фотоси ще върнат посетителите далеч във времето, което не е било никак лесно за музикантите, актьорите и художниците, затворени зад мрежите на разградската казарма. „Годината е 1957. По заповед на Петър Панчевски, министър на отбраната от правителството на Антон Югов (и eдинственият българин с генералско звание в Червената армия на СССР - генерал-майор от инженерните войски) три академии по изкуствата ще трябва да изпратят студентите, които са приети да следват, но не са отслужили военната си повинност, на летен лагер в Н-ското поделение в Разград. През двата семестъра бяхме изучавали по два следобеда в седмицата военно дело чрез така наречената „Катедра 22””. Това разказва авторът на фотосите Александър Сертев, който е получил от главния редактор на списание „Български воин” разрешение да прави фотографии по време на летния лагер в Разград като кореспондент на списанието.

Посетителите на изложбата ще могат да видят как големи имена на българската култура, сред които Милчо Левиев, Хачо Бояджиев, Еди Шварц, акад. Людмил Стайков, Борис Луканов, Петър Чуклев и редица др., облечени във военни униформи са набивали крак на плаца, как били наказвани да маршируват часове с боева стъпка или да преминат 20-километров преход в пресечна местност. Фотографиите представят и оскъдните забавления на войниците - ходенето заедно на баня под звуците на акордеон и тромпет, посещението им на римския град Абритус, разходката им с лодка в крайградското езеро в Ловния парк, футболните мачове с други роти.

Изложбата е в основа на създаването на едноименен документален филм за Разград, чиято премиера предстои през пролетта.

Експозицията е достъпна за посещения в галерията до средата на февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама