РИОСВ-Бургас: Двата проекта край Иракли са на терени, които вече са застроени

19:06, 30 яну 17 25 819 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двата проекта за курортно ваканционно селище с бунгала в района на Иракли, за които стана въпрос преди седмица, са на терени, които отдавна са били урбанизирани по действащия Териториално-устройствен план на община Несебър от 1997 г. Затова екообщината не е поискала да бъде извършена оценка как ще се отрази инвестиционното намерение на околната среда в района. Това обясниха за "Дневник" от регионалната екоинспекция в Бургас, взела решението.

"Фактът, че това е вече урбанизиран и застроен терен, елиминира нуждата от оценка за въздействие върху околната среда, затова не е изискана такава", се посочва в отговора на РИОСВ - Бургас.

Двата проекта са на двамата братя Васил и Димитър Саръстови, собственици на част от бившия пионерски лагер в местността "Кладери".

Засега проектите не са за конкретно строителство, а за подробни устройствени планове, посочват от екоинпсекцията на Бургас.

Имотите и сега са урбанизирани, със заявените инвестиционни предложения се запазва ползването на територията за курортно-рекреационни нужди. Затова не се очаква значително безпокойство, различно от досега съществуващото, което да доведе до трайно и необратимо прогонване на видовете, предмет на опазване в защитените зони, изтъкват от екоинспекцията в Бургас.

Екоинспекцията припомня, че е подходила различно спрямо съседния проект на фирма "Дарс инвест" за вилно селище с винарна върху 85 декара – за него тя изиска екооценка, тъй като голяма част от земята в момента е земеделска.

Според уверенията на регионалната екоинспекция при разглеждането на инвестиционните предложения е извършена справка със специализираната карта на пясъчните дюни по Черноморието. При тази справка е установено, че в имота няма наличие на пясъчни дюни.

След справка с информационната система за "Натура 2000" на сайта на Министерство на околната среда и водите и извършена проверка на място е установено, че в границите на имотите няма естествени природни местообитания, предмет на опазване в защитена зона BG0001004 "Емине – Иракли", подчертават от РИОСВ.

Имотите са част курортна зона, няма да се усвоява нова територия и затова според РИОСВ няма вероятност от фрагментацията на природни местообитания, ако проектите се реализират.

"Степента на въздействие е незначителна, промяната на съществуващото положение е много слаба и се приближава до ситуация без промяна. От заявените инвестиционни проекти не се очаква значително въздействие върху защитените зони, поради което компетентния орган е съгласувал намеренията", пишат още от РИОСВ - Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама