С 20% по-скъпа вода иска ВиК-Шумен

17:25, 31 яну 17 25 940 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 20% по-висока цена за кубик питейна вода е последното предложение на ВиК-Шумен към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това обяви днес на извънредно заседание на икономическа комисия управителят на местното дружество Красимир Марков. „Така цената на кубик вода ще бъде около 3.30 лева”, каза Марков.

Първоначално в плана за развите на водното дружество за 2017 година бе заложен 24% скок в цената за кубик питейна вода, а до 2021 година на всеки 12 месеца е предвидено различно процентно повишение.

На срещата присъстваха още кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметовете Боян Тодоров, Росица Антонова и експертът по ВиК Йордан Величков.

Целта на срещата бе да се намерят начини за поносимо за гражданите увеличение на цената на водата. Съветникът Иван Ламбов препоръча ВиК да търси резерви в оптимизация на разходите си. Управителят на дружеството се съгласи с идеята и добави, че ще работят за въвеждане на електронни системи за управление на съоръженията. Марков обаче за пореден път напомни, че тръбите на водопреносната мрежа от язовир „Тича” са крайно амортизирани и на година стават около 1 800 аварии. На предприятието тежат и близо 3.5 млн. лева дългове на нередовни платци, като ВиК-Шумен е завело 500 дела. „Европейският стандарт за аварии е на седем километра една, а при нас са на всеки километър. Едновременно наши служители работят в седем различни точки”, обясни Красимир Марков. Той уточни, че най-големия разход на ВиК остава плащането за ток, което на година е 31% или 4.5 млн. лева. Марков посочи още, че цената на водата не е повишавана от 2012 година, когато минималната работна заплата е била 270 лева.

След реализирането на проекта за обновяване на водния цикъл на Шумен всички са изправени пред парадокса от повишавене на загубите на вода, което се дължи на по-високото налягане в новите тръби, което поврежда старите.

На срещата кметът на Шумен Любомир Христов припомни, че са осигурили 400 хил. лева за изготвяне на работен проект за пречиствателната станция за отпадъчни води, а преместването на площадката за съоръженията спестяват около 3 млн. лева от стойността за изграждането, като първоначално заложената стойност е 25 млн. лева. Градоначалникът обяви, че ще се възстановят дълбоките сондажи за добиване на питейна вода.

„Правят се предпроектни поучвания. Шумен задължително трябва да има алтернативени водоизточници”, категоричен бе и зам.-кметът Боян Тодоров. Той допълни, че тревните площи и цветните градини в Шумен няма да се поливат с питейна вода, а ще се направят кладенци или ще се ползват съществуващи.

Експертът Йордан Величков, който до 1986 година е бил директор на ВиК-Шумен одобри идеите на местната власт и заяви, че от 30 години за първи път е съгласен с действията на Общината.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама