Една трета от българите никога не са използвали интернет

19:46, 31 яну 17 / Общество 25 155 Topnovini
1
Сред държавите в Европейския съюз (ЕС) България е с най-голям процент хора, (33%), които никога не са използвали интернет. Това сочат данните от анализ на Евростат за 2016 година. За сравнение - едва 2% от живеещите в Дания и Люксембург никога не са използвали мрежата. 

Румъния също е в дъното на класацията с 30%. Средно в ЕС 14% от гражданите не са ползвали интернет. Изследването е базирано на информация от държавите членки на ЕС плюс Норвегия, Македония и Турция. 

От Европейската статистическа служба отбелязват, че между 2010 и 2016 г. в България и Румъния делът на домакинствата, свързани с интернет се е увеличил значително (около 30 процентни пункта), въпреки това двете страни са в дъното на скалата. През същия период Испания, Гърция, Унгария, Чехия и Хърватия също регистрират значително повишение (повече от 20 процентни пункта).

Според изследването през 2016 година 85% от европейците имат достъп до интернет от домовете си. За България делът по този показател е едва 64%. В ЕС на челните места по достъп до мрежата от дома са Люксембург и Холандия (97%), следвани от Дания и Швеция (по 94%), Великобритания (93%), Германия и Финландия (по 92%). На дъното преди България са Гърция (69%), Румъния и Литва (по 72%).

Върху честотата на ползване на интернет голямо влияние оказват възрастта и степента на образование. Според резултатите 96% от хората между 16 и 24 г. редовно ползват интернет. Те са и най-активните потребители в социалните мрежи (88%), докато във възрастовата група 55 - 74 г. процентът на най-активните потребители е 57%, а социалните мрежи ползват едва 38%. Високообразованите също са сред редовните интернет потребители (96%), докато активните сред тези с по-ниско образование са под 60%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани