Продават на търг скелет на динозавър на 66 млн. години

17:53, 28 фев 17 / Свят 25 211 Topnovini
1

Скелет на морски динозавър, открит в Мароко, ще бъде продаден на търг в Париж, предизвиквайки недоволството на учени.

Близо 9-метровия плезиозавър – морско влечуго с дълга шия и подобни на костенурски плавници, е на 66 млн. години. Той е бил открит от археолози във фосфатен басейн край мароканския град Курибга.

Той ще бъде представен на 7 март по време на търг на аукцион на къща „Друт“. В каталога си от къщата посочват, че „плезиозаврите са сред най-емблематичните гигантски примитивни зверове, които интригуват учени и аматьори от векове“. Те допълват също, че именно тези същества до голяма степен са вдъхновили мита за чудовището от Лох Нес в Шотландия.

Търговецът посочва също, че скелетът на динозавъра е завършен на 75% и може да се продаде за сумата от 450 000 евро.

Продажбата обаче разгневи представителите на Асоциацията за защита на геоложкото наследство на Мароко, според които динозавърът е „уникално наследствено богатство“. Те поискаха главният геолог на Мароко да извърши разследване върху това как е било получено разрешение за износа на скелета, който трябва да се върне в страната.

От „Друт“ заявиха, че екземплярът е бил „проверен от митнически и исторически власти в Италия“, преди да бъде подготвен за продажба. Във възстановяването на скелета са участвали и експерти от Италия.

Според марокански медии, позоваващи се на източници от Рабат, плезиозавърът е бил изкаран незаконно от територията на страната. Сайтът Medias24 съобщава, че мароканското външно министерство е било помолено да „информира френските власти за незаконната продажба и да поиска връщането на скелета в страната му на произход“. Властите в Рабат все още не са коментирали официално въпроса. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани