След албанците официален език в Македония поискаха и ромите

17:59, 28 фев 17 / Свят 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ромският език да бъде признат за официален в Репбулика Македония поискаха „Демократичните сили на ромите“, най-голямата ромска партия в страната, предаде БГНЕС.

Според нея щом албанският език може да бъде признат за официален, същото трябва да стане и с ромския език, защото ромското малцинство е второ по численост след албанското.

Лидерът на партията Шабан Салиу заяви, че ромската общност е изненадата от отношението на международната общност, на отделни посолство и неправителствени организации, фаворизирали отделни етноси в страната и дискриминирани други. Той имаше предвид фаворизирането на албанското малцинство.

Според него Република Македония е държава на македонците, албанците, ромите и всичките етнически малцинства, а нейната унитарност трябва да се зачита, за да има справедливост.

Шабан Салиу изрази мнението си, след като вчера лидерът на СДСМ Зоран Заев заяви, че очаква да получи мандат за сформиране на правителство с албански партии. Те пък се съгласиха на коалиционно управление, след даденото обещание, че то ще изпълнява т.нар. албанска платформа. Тя предвижда преформирането на Македония като двуобщностна държава и обявяването на албанския език за официален.

БГНЕС припомня, че срещу Това се противопоставя най-голямата македонска партия ВМРО-ДПМНЕ, която спечели изборите на 11 декември м.г., но не успя да сформира коалиционно правителство, защото отхвърли „албанската платформа“. По-голямата част от македонското общество също не я приема и вчера се състоя голям митинг срещу преформирането на държавата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама