Изпратиха военните от мисията за Афганистан в Казанлък

20:02, 28 фев 17 25 695 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Церемонията по тържествено изпращане на 33-ти български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа“ се състоя на централния площад в града „Севтополис“ този след обед.

За поредната международна мисия на НАТО в Афганистан ще заминат 110 военни – мъже и жени, основно от 61-ва  Стрямска механизирана бригада. Те ще останат там 6 месеца.

Гости на събитието бяха служебният министър на отбраната и вицепремиер Стефан Янев, временно изпълняващият длъжността Началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, представители на местната власт и областната управа, общински съветници, патриотични организации, близки и роднини на военните.

„България участва повече от 12 години в мисии в Афганистан Разчитам на професионализма и екипността на българските военни. Вие добре познавате параметрите на контингента, бъдете себе си, в рамките на параметрите, бъдете сплотени!“, каза служебният министъ на отбраната ген. Стефан Янев. Той пожела на военните да бъдат единни, рамо до рамо, в добри и трудни моменти. Министърът  подари на командира на групата за охрана от състава на международната мисия в Афганистан капитан Ивайло Алексов икона на Св. Георги Победоносец.

 Кметът на община Казанлък Галина Стоянова припомни исторически отрязък, който нарече „искра от историята“: „Ние сме в навечерието на две велики дати, които величаят историята на българския дух и нашето Отечество, за които сме признателни на българските войни“, каза в началото на приветствието си към военните Галина Стоянова. Тя разказа за славния 23-ти  Пехотен шипченски полк, който с действията и духа си заслужава прозвището „Лудия полк“ и победата при Одринската крепост на казанлъшките момчета. „Бойният дух на българите е безграничен!“, каза кметът на Казанлък. „Вие сте техните последователи. Наследници на бойния дух на българина, за който крепости няма.“ 

 На националния командир на контингента полковник Христо Атанасов бе връчен Сертификат за готовност на контингента за участие в операция на НАТО в Афганистан.

Молебен за здраве и успех отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който също подари икона на Свети Георги Победоносец на военните: „Да ги съхранява и опазва“, каза владиката. 

След това по традиция контингентът премина през площад „Севтополис“ в тържествен марш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама