СУ „Св. Кл. Охридски“: РУО в Добрич посегна на българщината

20:31, 28 фев 17 25 1690 Шрифт:
Автор: Станислава Кръстева

Отсъствието на предложената от СУ „Св. Кл. Охридски“ професионална паралелка „Танцьор“ в план-приема за учебната 2017/2018 година предизвика негодуванието на ръководството и родителите в училището по изкуствата.

Директорът Маргарита Манева и Юлияна Герасимова - зам.-директор и председател на националната Асоциация на профилираните училища по хореография, заявиха, че от Topnovini.bg са научили за решението на Регионалното управление по образование.

От сутринта телефоните в училището са прегрели от обаждания на родители, чиито деца кандидатстват за първи клас в училището. Те питат „Вярно ли е, че няма да има професионална паралелка „Танцьор“, какво ще правим?, обясни Манева. Тя е категорична, че новината ще рефлектира върху приема за следващата година.

Както Topnovini.bg вече съобщи, на заседанието на Областния съвет за заетост старши експертът по организация на професионалното обучение в РУО Калоян Койчев обясни, че, според новите нормативни документи, вече не съществува профил „ хореография“. От училището са предложили професия „танцьор“ със специалност „български танци“, но новият закон не позволявал това. За това имало и отговор до училището от зам.-министър Стаматов. Затова тази професионална паралелка не е заявена в новия план-прием, обясни Койчев.

Манева и Герасимова обаче са категорични, че няма нормативно основание, заради което паралелката да не може да се сформира.

Те посочиха, че писмото касае искането на две асоциации - на профилираните училища по музика и по хореография, относно откриването на професионална паралелка професия "Танцьор". Манева лично е присъствала на срещата със зам.-министър Диян Стаматов, на която се е коментирало писмото. "Последното изречение, което касае София, Варна и Пловдив, е относно това, че в тези градове има повече от едно такова училище. Тук беше апелът да не се създава проблем, те са големи градове и имат потенциал да развият и две такива училища. Вероятно г-н Койчев интерпретира, че това се отнася само за тези три града", обясни Маргарита Манева.

Тя е категорична че училището отговаря на изискванията на Закона за предучилищно и училищно образование - да разполага с необходимата материално-техническа база, да може да осигури обучение с учители по професионална подготовка, да няма друго училище на територията на общината, което да предлага същото обучение. Изпълнява и изискванията на Наредба 61 от 13.02.2012 г. за придобиване на квалификация по професия „Танцьор“. Тя е разговаряла с директора на училището по изкуства в Сливен СУ "Константин Константинов", където такъв проблем няма и всички професионални паралелки. 

Бихме искали да има в бъдеще и професионални паралелки по музика и изобразително изкуство, сподели Юлияна Герасимова. "Защото този закон дава възможност децата да бъдат в професионални паралелки, да придобият документ за професионална квалификация - посочи тя. И добави, че главният художествен ръководите на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов е заявил, че има голяма липса на танцьори. „Такива паралелки деца могат да се включат в дуално обучение и да се получат средства за културните институти, където децата ще работят там. „От това по-хубаво нещо за нашия град не мисля, че може да се случи. И не си представям защо нашите управляващи не искат да се случват хубави неща за нашите деца", сподели Герасимова.

Манева заяви, че ще занимават с проблема и институции на по-високо ниво, ако трябва ще стигнат и до омбудсмана.

Те са категорични, че с решението си РУО посяга на българщината и на най-голямото училище в града, където в момента се обучават 1015 ученици. Хореография в СУ "Свети Климент Охридски" се изучава от първи до 12 клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама