Втори ден протестен марш в Скопие срещу „албанската платформа“

20:37, 28 фев 17 / Политика 25 108 Topnovini
1

За втори пореден ден в Скопие се проведе марш на гражданската инициатива „За обединена Македония“ срещу промяна на Конституцията и за съхранението на името и характера на македонската държава, предаде БГНЕС. 

Маршът започна от сградата на правителството, продължи до Президентството и завърши пред парламента, където е прочетен граждански призив, предаде репортер на БГНЕС.

В него се настоява да бъде отхвърлена т. нар. „албанска платформа“, която и внесена от друга държава, а партиите да не реализират правителствени програми, които не излизат и не са одобрени от народа.

Участниците се обявиха срещу изпълнението на т.нар. "албанска платформа", която бе изработена в Тирана и бе подписана от албанските формации в Република Македония. Платформата предвижда въвеждането на албанския като официален език на територията на цялата страна, промяна на Конституцията и държавните символи.

От двете основни партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ се изисква да не гласуват закона за двуезичността на Македония, а от президента Георге Иванов да спазва Конституцията при връчването на мандата за сформиране на правителство.

Протестни маршове се проведоха също в Прилеп, Кимено, Щим и Куманова. Такива маршове са планирани и за утре.

БГНЕС припомня, че след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11-ти декември страната изпадна в тежка криза, след като албанските партии приеха изработената от албанския премиер Еди Рама платформа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани