Велосипедисти „умряха“ в центъра на Бургас заради загиналия Мартин Гачев

20:55, 28 фев 17 25 638 Шрифт:
Автор:

Десетки велосипедисти излязоха на протест в Бургас заради поредния фатален инцидент с техен колега. На 23 февруари колоездачът Мартин Гачев загина, след като беше блъснат от тир на пътя за Калотина. Веднага в социалните мрежи хиляди любители на предвижването на две колела се организираха да протестират в няколко големи града в страната. В Бургас сборният пункт беше на площад „Тройката“, пред стълбите на Съдебната палата.

Демонстрацията премина под наслов „Спрете да убивате колоездачи”. Част от участниците направиха импровизиран флашмоб – легнаха на земята до своите велосипеди, символизирайки блъснатите на пътя колоездачи.

„За да спрат тази инциденти, трябва да се промени мисленето – както от страна на велосипедистите, така и от страна на шофьорите. От една страна, ние трябва да сме по-предпазливи, от друга – шофьорите трябва да ни зачитат като пълноправни участници в движението и да знаят, че пътят колкото е техен, толкова и е наш“, заяви участничката в протеста Станислава Тодорова. Самата тя преди година е била блъсната от автомобил на кръгово кръстовище. Според нея най-рисковите ситуации в Бургас са, когато велосипедистите правят ляв завой на кръстовище независимо къде в града.

Протестиращите призовават на извънградско шофьорите да са по-внимателни на пътя. Те настояват и виновният тираджия при последния инцидент, станал повод за протеста, да понесе цялата строгост на закона.

Участниците поеха на кратко велошествие от „Тройката“ до Компаса на ул. „Александровска“. След това се запътиха към църквата „Св. св. Кирил и Методий“, където да запалят свещ в памет на Мартин Гечев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама