Комисия ще анализира стопанисването на общинските жилища в Добрич

20:58, 28 фев 17 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Временна комисия ще извърши анализ във връзка с констатациите на Сметната палата относно несъответствията в действащата в момента Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд. Това реши на заседанието си днес Общинският съвет във връзка с констатации от одит, извършен от Сметната палата.

„Взетите управленски решения за сключването на договори при отдаване под наем и събиране на наеми за общинските жилища от „Жилфонд инвест“ ЕООД, без имотите да бъдат включени като непарична вноска в капитала на общинското търговско дружество, са в противоречие с действащата в периода нормативна уредба“, се посочва в доклада на проверяващия орган.

В него се казва още, че "за общинските жилища са въведени проверки и отговорности за лица извън структурата на общината, което е в противоречие с изискванията на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор“.

Общинският съветник от БСП Мая Димитрова коментира, че с тази докладна се предлага вземане на решение „на парче“, без да е ясно какво следва от това, какво ще се случва с дружеството. Според нея, такава комисия не би имала правомощия.

Според нормативните документи, общинските жилища могат да се стопанисват само от общината или от общинско предприятие, за всички други случаи,включително и за общинско дружество трябва да се изпълнят разпоредбите на Закона за обществените поръчки, коментираха от общинската администрация.

Крайното решение бе да бъде сформирана такава комисия и при необходимост да направи предложения за изменения в същата в съответствие с действащото законодателство и за законосъобразно стопанисване и управление на общинските жилища. За нейни членове от Общинския съвет бяха избрани Герман Германов, Михаел Игнатов, Нежля Амди Ганева, Атанас Атанасов, Божанка Вуцова, Зорница Михайлова, Светлозар Стоянов, Невена Николова, Милко Пенчев и Петя Обретенова.

По данни на регистъра „Жилфонд-Инвест” ЕООД стопанисва 1 415 общински жилища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама