В Хасково почетоха Иван Николов

21:09, 28 фев 17 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

80 години от рождението на поета, писателя и преводача Иван Николов бяха почетени в Хасково. Общината съдейства за издаването на книга „Иван Николов“ събрала интервюта с автора негови авторски и преводни стихотворения. На представянето присъства зам.-кмета на община Хасково Милена Трендафилова.

„Иван Николов е в пантеона на големите хора в Хасково“, каза поетесата Ели Видева при представянето на книгата . Тя припомни, че Иван Николов е един от създателите на литературния конкурс “Южна пролет” и негов мотор в началото. Автор е на текста на химна на конкурса и посмъртно е пръв носител на наградата “Александър Паскалев”.

Иван Николов е роден през 1937 г. в димитровградското село Горски извор. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист във вестник “Хасковска трибуна”, бил е главен редактор в издателство “Христо Г. Данов”, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, има 20 книги и над 20 книги, преведени от руски език. Умира през 1991 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама