В Хасково почетоха Иван Николов

21:09, 28 фев 17 / Общество 25 139 Topnovini
1

80 години от рождението на поета, писателя и преводача Иван Николов бяха почетени в Хасково. Общината съдейства за издаването на книга „Иван Николов“ събрала интервюта с автора негови авторски и преводни стихотворения. На представянето присъства зам.-кмета на община Хасково Милена Трендафилова.

„Иван Николов е в пантеона на големите хора в Хасково“, каза поетесата Ели Видева при представянето на книгата . Тя припомни, че Иван Николов е един от създателите на литературния конкурс “Южна пролет” и негов мотор в началото. Автор е на текста на химна на конкурса и посмъртно е пръв носител на наградата “Александър Паскалев”.

Иван Николов е роден през 1937 г. в димитровградското село Горски извор. Завършва българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Работил е като журналист във вестник “Хасковска трибуна”, бил е главен редактор в издателство “Христо Г. Данов”, член на Управителния съвет на Съюза на българските писатели, има 20 книги и над 20 книги, преведени от руски език. Умира през 1991 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани