Работата на съда в Добрич е по европейските стандарти като ниво, бързина и качество

16:50, 30 мар 17 25 998 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Качеството на правораздаването в Окръжен съд Добрич и в съдебния район е изключително високо. То е съизмеримо с най-добрите европейски стандарти като ниво, бързина и качество. Това заяви пред журналисти председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Аракелян след проведеното днес годишно общо събрание на  Окръжния съд.

Председателят на ДОС Галатея Ханджиева отчете, че 99.3% от постановените през годината съдебни актове са изготвени в законовия едномесечен срок. Извън този срок са постановени актовете само по 11 дела, като обикновено забавянето е било в рамките на няколко дни. Първенец по показателя за срочност е Търговско отделение, където няма нито един забавен съдебен акт. В Наказателно отделение постановените в едномесечен срок актове са 99.4%, а в Гражданско - близо 99%.

През 2016 г. в Окръжен съд - Добрич са постъпили общо 1542 дела, с около 30 повече от предходната година. Общият брой на делата за разглеждане е бил 1718. За втора поредна година  се констатира ръст на образуваните в Окръжния съд дела, което дава основание да се смята, че е променена установената допреди няколко години тенденция към намаление на постъпленията. Данните сочат, че има ръст на наказателните производства и в по-малка степен на търговските. Намаляване е налице единствено при гражданските дела, но независимо от това те все още заемат най-голям обем от всички постъпили в съда дела - 44%, следвани от наказателните - 34%, търговските - 20% и фирмените дела - 2 %. 

Магистратите са приключи през годината общо 1518 дела, като 91% от тях са свършени в тримесечен срок.Съпоставката с резултатите от предходните две години, когато в тримесечен срок са приключили съответно 90% и 86% от всички свършени дела, показва устойчиво високо ниво на приключилите в кратки срокове дела.

Данните за отчетната година сочат, че освен бързо правораздаването в Окръжен съд - Добрич е било и качествено, посочи Ханджиева. През 2016г. от инстанционен контрол са върнати 231 дела, като само 13% от тях са с отменени съдебни актове, което говори за добрата подготовка на делата и високия професионализъм на съдиите. През отчетната година един окръжен съдия е имал за разглеждане средно по 7.16 дела на месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама