Осъдиха на 15 години за корупция инициатора на импийчмънта срещу Дилма Русеф

19:53, 30 мар 17 / Свят 25 726 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бразилски съд даде 15-годишна присъда на бившия министър на финансите и екс председател на долната камапа на парламента Едуарду Куня в рамките на антикорупционно разследаване, съобщи в. Folha de Sao Paulo. Това информират АПФ, ТАСС и РИА-Новости, цитира БГНЕС.

Бразилската полиция арестува Куня на 19 октомври. Даотогава той беше един от най-влиятелните бразилски политици. Куня беше и един от инициаторите на отстраняването от власт на бившия президент на страната Дилма Русеф в рамките на анкикорупционната операция „Автомивка”. Според Русеф и нейната Партия на трудещите се Куня искал да си отмъсти, защото управляващата към онзи момент левица отказава да го пхродкрепи в парламентарната комисия по етика, където срещу него имало разследване за корупция.

Folha de Sao Paulo пише, че съдията по дела срещу корупцията Серджиу Мору осъдил Куня по обвинения в получаване на подкупи, пране на пари и присвояване. Адвокатите на бившия парламентарен председател заявиха, че ще обжалват първоинстанционната присъда в регионален федерален съд.

Още през лятото Куня загуби мястото си на председател на долната камара, а през септември беше лишен от депутатски мандат по подозрения в корупция. Става дума за предполагаем подкуп от 5,2 млн. реала (1 ,6 млн. долара), получени, за да подпомогне нефтената компания Petrobras да придобие нефтен участък в Бенин.

Бразилската компания Petrobras е в центъра на корупционен скандал от 2014, когато стана ясно, че няколко партийни членове подписвали договори и получавали комисиони до 3% от стойността на договора. Тези пари след това били използвани за подкупване на политици и длъжностни лица.

Според бразилските власти, завишаването на цените и подкупите са донесли на авторите на схемата печалба от около 3,8 млрд. долара.

Бразилският Сенат гласува за отстраняване на Русеф с 61 гласа „за” и 20 против. С отделно гласуване беше решено, че Русеф ще има право да заема държавна длъжност.

Временен президент до изборите през 2018 стана вицепрезидентът Мишел Темер. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама