Намушкаха кюрди с нож пред турското консулство в Брюксел

23:08, 30 мар 17 / Свят 25 812 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тежки инциденти станаха в четвъртък следобед сред тълпата пред турското консулство в Брюксел. Сблъсъците са станали между поддръжници и противници на президента на Турция Реджеп Ердоган. Има няколко ранени, съобщиха от полицията, предаде БГНЕС.

"Налице са тежки инциденти между привърженици и противници на турския режим, (станали) на улицата до турското консулство. Няколко души са ранени. Те са откарани в болница", каза за АФП говорителка на полицията в Брюксел.

В „Туитър” в четвъртък белгийският премиер Шарл Мишел осъди инцидентите. Белгийското правителство "отстоява (позиция на) нулева толерантност към нередно поведение във връзка с турския референдум", написа той, като добави: "Твърдо осъждам насилието пред посолството".

Говорителката на полицията отказа да даде подробности за броя на пострадалите или състоянието им, като каза, че ситуацията е "чувствителна". Около сто души все още (в 20:00 часа местно време) са пред сградата в центъра на столицата. Прокуратурата в Брюксел започна разследване.

Според агенция Фират, близка до кюрдските кръгове в Турция, трима души от кюрдски произход, които са дошли да гласуват, са били ранени с ножове при инциденти, причинени, според тази агенция, от поддръжници на управляващата в Ангара ПСР на Ердоган.

Кампанията за референдума създаде сериозно напрежение между турските лидери и няколко европейски страни, след като бе забранена от съображения за сигурност на турските министри да водят кампания на тяхна територия.

Турските граждани, живеещи в Белгия, могат да гласуват от 27 март до 9 април в консулствата в Брюксел и Антверпен в референдум за конституционна реформа, която би засилила правомощията на президента Ердоган.

В Турция, гласуването е на 16 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама