Освободиха предсрочно Живко Русев от Гълъбово

16:05, 31 мар 17 25 816 Шрифт:
Автор:

Българинът Живко Русев, който бе заловен с голямо количество хероин в Иран, излезе от Старозагорския затвор днес.

С определение на Старозагорския окръжен съд от 23 март т.г. той е освободен предсрочно. Най-напред Живко Русев получи доживотна присъда в Иран. По-късно, след дипломатически совалки, той бе доведен в България и бе осъден на 15 години затвор при първоначален строг режим. Живко Русев е постъпил в Старозагорския затвор на 27.08.2014 г., с начало на наказанието 19.09.2008 г.

Към датата на помилването той е излежал 9 години три месеца и 22 дни от присъдата. Остават му 5 години, 8 месеца и 8 дни.

По време на престоя си в затвора, лишеният от свобода е имал добро поведение. Не са се наблюдавали трайно изградени престъпни нагласи. Устройван е на подходяща работа – в обслужващата дейност на затвора, по-късно като шофьор, а след това и като портиер вход цехове. Справял се на добро ниво. Избягвал конфликтите и конфликтните ситуации. Награждаван е многократно, включително и с домашен отпуск. Същият е охарактеризиран като овладян, стремящ се да отбягва конфликтите, добронамерен в контактите с хората. Връзката със семейството му е здрава и получава  безрезервна подкрепа и съдействие.   Дал е доказателства за своето поправяне. Не е осъждан за престъпление, представляващо опасен рецидив и не е освобождаван условно предсрочно за друго престъпление, пише в мотивите за намаляване на присъдата.

Сдът е постановил пробация за оставащия срок на присъдата.

От затвора днес Русев излезе с три вързопа. „Искам да прегърна двете си дъщери”, категоричен бе той.  През 2008-ма Русев изпълнява международен курс с камиона, когато на паркинг край Техеран е задържан от властите. В тайник са открити 129 килограма хероин.  От момента на залавянето му до днес, българинът твърди, че не е знаел за дрогата и че не е виновен. 

„Невинен съм бе, стана нещо там, не можах да разбера..”, обяснява Русев. Най-напред в Иран той получава доживотна присъда, но с дипломатически ходове е постигнато споразумение да бъде върнат в България. 

„Там за 100 грама хероин бесят, пък мен ме хванаха със 130 килограма.  Държавата много ми помогна”, категоричен е мъжът от Гълъбово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама