Наплашени от „фалшивите новини”, скандинавските издания няма да пишат първоаприлски вести

17:22, 31 мар 17 / Любопитно 25 542 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведските и норвежките вестници решиха да не публикуват на 1 април традиционните шеговити новини от страх, че може да бъдат възприети като „фалшиви”. Това съобщи АФП.

Магнус Карлсон – главен редактор на всекидневника „Smalandsposten”, обяви на сайта, че не желае името на вестника „да се разпространява с потенциално фалшив и некорекен журналистически материал”.

„Работим с истински новини. Дори на 1 април”, пише Карлсон.

Явлението „фалшиви новини” ("fake news") се появи в разгара на кандидат президентската кампания в САЩ. На първата си пресконференция като новоизбран президент Доналд Тръмп се провикна към репортер от Си Ен Ен: „Вие сте фалшиви новини!”

Швеция стана жертва на фалшивите новини, когато през февруари телевизия „Фокс нюз” интервюира „експерт по отбраната и сигурността”, който се оказа извършител на престъпления в САЩ, без каквато и да е връзка със службите за сигурност на скандинавската държава, съобщи шведският всекидневник „Дагенс нюхетер”.

Няколко местни шведски издания, между които „Dalarnas Tidningar”, „Hallpressen” и „Vasterbottens-Kuriren” се въздържаха от пускане на първоаприлски шеги.

В Норвегия най-големите медийни организации като NRK, в. „Aftenposten”, VG и в. „Dagbladet” също се отказаха от традиционните весели материали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама